Hamdija Abdić Tigar na prijevremenim izborima za gradonačelnika Grada Bihaća bit će kandidat Stranke demokratske akcije.  Abdić je trenutno zastupnik Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Bivši komandant 502. viteške brigade 5. korpusa Armije Republike BiH imao je zanimljiv životni put. Kao pripadnik 5. korpusa ARBiH prošao je put od organizatora otpora do komandanta 502. viteške brigade. Za ratne zasluge pohvaljen je više puta i odlikovan je ordenom Srebreni štit. U tom periodu je dobio nadimak Tigar kao sinonim za hrabrost, organiziranost, red, rad, profesionalnost i predanost.

Kako teku pripreme za izbore 5. februara?

SDA je velika stranka, tako da sam izabran između devet kandidata. Pripreme idu dobro jer nakon što sam izabran, dobio sam podršku svih ostalih kandidata iz stranke, ali i svih članova i simpatizera SDA u Unsko-sanskom kantonu. Svi smo se ujedinili u jedan vrhunski tim čija jedina želja je da zajedno podignemo Bihać na jedan viši nivo.

Na prijevremenim izborima za gradonačelnika Bihaća ima pet kandidata. Konkurenti su Vam Elvedin Sedić iz Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu, predsjednik Gradskog odbora Socijaldemokratske partije Bihać Adnan Habibija, te dva nezavisna kandidata Amarildo Mulić i Damir Đug.

Nikog ne potcjenjujem, ali smatram da s programom koji sam napravio, i koji ću sigurno izvršiti, sigurno pobjeđujem. Ja sam provjeren čovjek, narod u mene ima povjerenje, zna kad nešto pođem raditi, da ću to završiti. Ja ne dolazim iz neke kaljuge. Trenutno sam federalni zastupnik, meni je vrlo ugodno i lijepo, ali kada vidim šta se dešava u gradu Bihaću i u kom smjeru to sve ide, onda mi nije dobro. Ovu svoju ugodnu poziciju u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine želim zamijeniti gradonačelničkom pozicijom, gdje treba raditi 24 sata. Spreman sam na to, a mislim i da imam iskustva i da to znam raditi. Mislim da ću dobiti povjerenje građana bez obzira na konkurenciju. Mislim da su moji konkurenti mladi i nemaju rezultate iza sebe. Ovo su turbulentna vremena. Za gradonačelnika treba čovjek koji hoće da radi, koji zna i ima veze, ima strategiju razvoja.

Za četiri godine mandata sam sve vrijeme radio za moj Bihać i osigurao novac za investicije i projekte, ali to nije imao ko realizirati. Nije bio problem u Sarajevu, nego našim odgovornim ljudima u Bihaću. Od dana kada stupim na funkciju gradonačelnika, sve što znam i umijem upotrijebit ću i dati svom Bihaću. Bihać mora biti centar Krajine i šire. I kulturni i sportski, ali i u svakom drugom pogledu. Imali smo sport na visokom nivou i igrali najjače lige u fudbalu, košarci, odbojci... Vidite gdje je sada sport u Bihaću. Sve je manje sportskih kolektiva, a obnova dvorane se radi tri i po godine. Nemaju naši sportisti gdje da treniraju. Moramo vratiti imidž Bihaću. Uništen je centar grada. Imam viziju kako uraditi i napraviti za narednih šest godina. Kažem šest godina jer kada prve dvije godine završim što smo planirali, neću morati voditi kampanju za naredni mandat.

Vašu kandidatura za gradonačelnika Bihaća podržao je i Željko Komšić?

Sjedio sam s Komšićem i on je potvrdio da će me podržati i da će doći u Bihać. Prilikom razgovora mi je rekao: “Koga drugo da podržim?” Komšić je veliki patriota i istinski borac za Bosnu i Zlatni ljiljan. Zahvaljujem mu na podršci i ovom prilikom. Kada vide program, ne samo da će me Demokratska fronta podržati, nego i mnogi drugi. Meni je najbitnije da će me podržati moj narod jer svi znaju ko je Tigar i šta sam uradio u životu. Ne dolazim u uhljebljenje, nego dolazim u probleme da ih rješavam. Nije mi trebalo da 1992. godine odem u brda i da kao komandant brigade jurišam. Mogao sam biti negdje u pozadini, pet kilometara daleko od borbi. Osjećam da je danas trenutak i da svi moramo izvući najbolje za svoj narod.

Hoće li SDA biti vlast u Unsko-sanskom kantonu?

Ako SDA ne bude vlast u USK, to će biti velika šteta. Imali smo udare malih stranaka. Vidimo šta se desilo s osmorkom. Sada je to šestorka. Šta su u javnost iznijeli Ogrešević, Efendić, Miletić, ako je pola istina, onda ne zaslužuju vlast. Nadam se da će se oni dozvati i s najvećom strankom u Bosni i Hercegovini formirati vlast u Federaciji i na ostalim nivoima. U SDP-u trebaju da znaju da njihov lider nije dobio podršku građana i on sada vodi procese i lideriše. Hoće da vodi zemlju, a nije prošao u svojoj izbornoj jedinici. Bitna im je samo lična pozicija. SDA traži način da uspostavi pravu vlast i da može dati odgovor kada je država u pitanju, ali i Federacija BiH. Imali smo veliki rast i pored korone i podaci su neumoljivi. Rade se veliki projekti. Zajedno s partnerima trebamo da napravimo vlast u svim kantonima. Ne sumnjam da će SDA biti vlast u USK i da ću ja biti gradonačelnik Bihaća.

Koliko će ruku u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine imati SDA i DF?

Imamo sigurnih 14 ruku, a možda bude i više. Iz Osmorke su tvrdili da imaju sigurnih 11 ruku, a vidite koliko sada imaju. Išli su po Goraždu, Odžaku, Tuzli... Nudili ljudima sve i svašta. Pokušavali na sve načine, ali nisu uspjeli. Kada su Hrvati u pitanju, onda je to bitno, a kada su sada Bošnjaci, oni prizivaju Schmidta da donese naknadno zakon. Nije to problem, ali neka donese trajno rješenje, a ne paušalno. Nakon parade u Istočnom Sarajevu svega nam je dosta i visoki predstavnik se ne smije igrati. Dosta nam je Schmidta i onog ko ga je poslao. Gosta rado primimo i cijenimo, ali on mora znati kako da se ponaša u Bosni. Uzimaju nam zrak i tjeraju nas uza zid.

(Cijeli intervju pročitajte na Faktoru)