Izvršni odbor SDA Gradačac odlučio je da za gradonačelnika Gradačca na narednim Lokalnim izborima nominira Hajrudina Mehanovića.

Kandidatura Mehanovića predstavlja rezultat jedinstvene odluke Izvršnog odbora SDA Gradačac koja je proistekla iz višemjesečnih konsultacija i plebiscitarne podrške članova mjesnih ogranaka Stranke. U obzir su uzeta mišljenja i stavovi brojnih relevantnih gradačačkih društvenih organizacija, udruženja i uglednih pojedinca, uz obavljene razgovore sa potencijalnim koalicionim partnerima koji bi podržali kandidata SDA Gradačac za gradonačelnika, saopćeno je iz ove stranke.

Za gradačačku SDA, "Mehanovićeva kandidatura odražava istinsku angažovanost SDA na stvaranju bolje budućnosti za Gradačac i njegove građane. Njegovo iskustvo, posvećenost i vizija privlače široku podršku u zajednici. Kao iskusni učesnik u predstavničkoj, zakonodavnoj i izvršnoj vlasti od lokalnog do federalnog nivoa, Mehanović posjeduje neophodne kvalitete i sposobnosti da uspješno vodi grad prema prosperitetu i napretku".

"Ova odluka Izvršnog odbora SDA Gradačac potvrđuje novu demokratsku praksu i otvorenost za dijalog i saradnju sa svim prosperitetnim akterima u Gradačcu, kojima je na prvom mjestu dobrobit kompletne zajednice, a ne partikularni interesi pojedinaca i političko-interesnih grupa, čemu svakodnevno svjedočimo već izvjestan vremenski period. SDA ostaje posvećena principima transparentnosti, inkluzivnosti i predstavljanju interesa svih građana sa područja grada Gradačca.

Hajrudin Mehanović je aktuelni ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i njegova kandidatura proizlazi i iz impresivnih rezultata koje je postigao u kratkom vremenu na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova, gdje je, nakon godina opće nebrige i zapuštenosti, često i javašluka, svoje napore usmjerio ka tehničkom unaprjeđenju jedinica MUP-a TK, kao i jačanju i podmlađivanju policijskih struktura. Dugoročan je ovo proces, ali njegov angažman je preokrenuo negativne tendencije u pozitivnom smjeru.

Mehanovićev angažman i vizija u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona donijeli su značajne promjene u smjeru jačanja operativnih kapaciteta i efikasnosti policijskih snaga, u skladu sa zakonskim nadležnostima s kojima raspolaže kao ministar. Njegova posvećenost modernizaciji i što većoj profesionalizaciji policijskih jedinica naišla je na široko priznanje i podršku, kako među kolegama u stranci, tako i među građanima, ali i na negativne reakcije onih kojima ovaj pozitivan trend ne odgovara iz samo njima znanih razloga.

Podsjećamo, Hajrudin Mehanović je u svojoj  bogatoj političkoj karijeri bio federalni zastupnik, općinki/gradski vijećnik i predsjedavajući Gradskog vijeća Gradačac, te vrlo uspješan direktor Obdaništa „Kolibri“ u Gradačcu čije je kapacitete i usluge, kao javne predškolske ustanove, podigao na nivo kakav zaslužuju gradačački mališani i njihovi roditelji. Stav IO SDA Gradačac je da ga njegov integritet i posvećenost služenju zajednici čine najboljim kandidatom za vođenje Gradačca ka uspjesima i prosperitetu, te zajedničkom prevazilaženju svakodnevnih negativnih trendova u gradu Husein kapetana Gradaščevića.

Ujedinjeni iza kandidature Hajrudina Mehanovića, članovi i simpatizeri SDA, vjerujemo i uz većinsku podršku građana, iskazuje svoju čvrstu predanost izgradnji bolje budućnosti za Gradačac, gdje prosperitet, pravda i napredak svakog građanina predstavljaju temeljne vrijednosti", stoji u saopćenju SDA Gradačac koje je potpisao predsjednik Bahrudin Ahmetagić.