Pišemo kao savjesni zaposlenici Googlea i Amazona iz različitih sredina. Vjerujemo da bi tehnologija koju gradimo trebala funkcionirati kako bi služila i razvijala ljude svugdje, sve naše korisnike. Kao radnici koji pokreću ove kompanije, moralno smo dužni govoriti protiv kršenja ovih osnovnih vrijednosti. Iz tog razloga, primorani smo pozvati čelnike Amazona i Googlea da se povuku iz projekta Nimbus i prekinu sve veze s izraelskom vojskom. Do sada je više od 90 radnika u Googleu i više od 300 u Amazonu interno potpisalo ovo pismo. Anonimni smo jer se bojimo odmazde.

Gledali smo kako Google i Amazon agresivno sklapaju ugovore s institucijama poput Ministarstva obrane SAD-a, Imigracije i carine (ICE) te državnih i lokalnih policijskih uprava. Ovi ugovori dio su uznemirujućeg obrasca militarizacije, nedostatka transparentnosti i izbjegavanja nadzora.

Nastavljajući ovaj obrazac, naši poslodavci potpisali su ugovor pod nazivom Project Nimbus za prodaju opasne tehnologije izraelskoj vojsci i vladi. Ovaj ugovor potpisan je iste sedmice kada je izraelska vojska napala Palestince u Pojasu Gaze ubivši gotovo 250 ljudi, uključujući više od 60 djece. Tehnologija koju su naše kompanije ugovorile s Izraelom napravit će sistematsku diskriminaciju i učiniti proces raseljavanja koji provode izraelska vojska i vlada još okrutnijim i smrtonosnijim za Palestince.

Projekt Nimbus vrijedan je 1,2 milijarde dolara za pružanje cloud usluga za izraelsku vojsku i vladu. Ova tehnologija omogućava daljnji nadzor i nezakonito prikupljanje podataka o Palestincima i olakšava širenje izraelskih ilegalnih naselja na palestinskoj zemlji.

Ne možemo okretati glavu na drugu stranu, jer se proizvodi koje gradimo koriste za uskraćivanje osnovnih prava Palestincima, protjerivanje Palestinaca iz njihovih domova i napad na Palestince u Pojasu Gaze. Zbog takvih radnji pokrenuta je istraga ratnih zločina od strane međunarodnog krivičnog suda.

Zamišljamo budućnost u kojoj tehnologija okuplja ljude i čini život boljim za sve. Kako bi izgradili svjetliju budućnost, kompanije za koje radimo moraju prestati sklapati ugovore s bilo kojim militarizovanim organizacijama u SAD-u i šire. Ovi ugovori nanose štetu zajednicama tehnoloških radnika i korisnika. Iako javno obećavamo da ćemo poboljšati i olakšati život našim korisnicima, ugovori poput ovih potajno olakšavaju nadzor i ciljanje tih korisnika kao meta.

Osuđujemo odluku Amazona i Googlea da potpišu ugovor o projektu Nimbus s izraelskom vojskom i vladom i tražimo od njih da odbiju ovaj ugovor i buduće ugovore koji će naštetiti našim korisnicima. Pozivamo globalne tehnološke radnike i međunarodnu zajednicu da nam se pridruže u izgradnji svijeta u kojem tehnologija promovira sigurnost i dostojanstvo za sve.