Na današnji dan, prije godinu dana, svečano je otvoren i u promet pušten Pelješki most koji povezuje jug Republike Hrvatske s ostatkom države.

Svečanost otvorenja mosta kojim je jug Hrvatske povezan s ostatkom zemlje, počela je na odmorištu Komarna “Fanfarama 304” kompozitora Mateja Meštrovića, kompozicijom posebno napisanom za ovu priliku nakon koje je uslijedila i Meštrovićeva kompozicija “Neka prođu”.

Nakon evropske himne “Oda radosti” te himne Republike Hrvatske “Lijepa naša domovino” iznad mosta preletjelo je pet aviona akrobatske grupe “Krila oluje”, a uslijedio je kratki video o izgradnji mosta. Tokom programa prikazano je još nekoliko kratkih video isječaka u kojima su govorili radnici na mostu, lokalni ribari, ugostitelji, stanovnici toga kraja.

Nazočnima na svečanosti obratili su se župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić te potpredsjednik Vlade i resorni ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković. Obratila se i potpredsjednica Evropske komisije za demokratiju i demografiju Dubravka Šuica, a video porukom kineski premijer Li Keqiang.

Potom su se nazočnima obratio državni vrh - predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te predsjednik Republike Zoran Milanović.

Uslijedila je “Himna slobodi”, a u finalu njenog izvođenja počeo je i vatromet, barke i brodice ispod mosta trubile su te su zapaljene bengalske vatre, a po mostu su se provezli automobili “Nevera” s jedne i Niko Pulić u svom automobilu s druge strane, sve uz pucnjavu Dubrovačkih trombunjera i zvonjavu svih crkvenih zvona u Dubrovačkoj biskupiji. 

Prema podacima agencije Hina, do 25. jula Pelješkim mostom prošlo je 2.305.537 vozila, a Hrvatska je spojena u cjelinu što, kako su naveli, nema cijene.

Pema podacima Hrvatskih cesta, u špici turističke sezone most u prosjeku dnevno pređe 13.880 vozila. U dosadašnjem dijelu godine mostom je prošlo 984.596 vozila. Najviše vozila od puštanja u promet bilo je u subotu 30. jula prošle godine, 19.029.

Iz Policijske Uprave Dubrovačko-neretvanske županije kažu da je nakon otvaranja Pelješkog mosta promet preko graničnih prijelaza koji omeđuju neumski koridor (Bosna i Hercegovina) znatno smanjen. Usporedba ukupnog prometa od 1. jula do 26. jula ove i prošle godine preko graničnih prijelaza Klek i Zaton Doli, pokazuje smanjenje broja putnika za 64, a vozila za 67 posto.

Most, čija je cjelokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška kao 30 Eiffelovih tornjeva, najveći je hrvatski infrastrukturni projekt finansiran iz EU-ovih fondova s bespovratnih 357 miliona eura (85 posto troškova), a na njemu je tokom deset godina radilo nekoliko vlada.

Most je integralne hibridne konstrukcije s 13 raspona, od kojih je pet glavnih (centralnih) raspona dužine 285 metara, šest centralno postavljenih armiranobetonskih pilona visine 33 metra, te dvije trake zajedno sa zaustavnom trakom koja će služiti za održavanja mosta.

Prelazi preko morskog tjesnaca širine 2.140 metara, dug je 2.404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 puta 55 metara, a glavni i odgovorni projektant mu je Marjan Pipenbaher.