"Koalicija funkcioniše, najvažniji uspjeh je atmosfera jedinstva, razvili smo sinergiju, napravili smo iskorake...", sve ove fraze mogle su se čuti u četvrtak u Sarajevu gdje je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine obilježila prvu godinu rada.

Stiglo se i zasladiti tortom, a da li entitetska izvršna vlast zaista ima čime da se pohvali, pitali smo predstavnike opozicije.
- Vlada FBiH obilježila je godinu nerada, zaduženja, deficita, nespobnosti da provede reforme koje su najavljivali.

Nije bilo riječi o zaduženju koje je oko pola milijarde KM, blokadi projekta Južne gasne interkonekcije, šta je s povećanjem minimalne plaće, neki su najavljivali da će do kraja 2023. iznositi i 1.000 KM. Bila je to šarena laža - kaže za Faktor Adnan Efendić, zastupnik Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Efendić je stava da se ništa drugo nije moglo ni očekivati.
 
- Šta očekivati od nametnute, oktroisane vlade koja nema jasne ciljeve osim da bude uvijek snishodljiva prema HDZ-u i da samo ispunjava želje Dragana Čovića. Zna Trojka da bez podrške HDZ-a ne bi bila ni imenovana.

Poražavajuća činjenica je što nas ovi ljudi vode. Prema informacijama koje imamo, navodno je potrošen suficit koji je naslijeđen od prošle vlade Fadila Novalića – ističe Efendić.

Albin Zuhrić, delegat Demokratske fronte u Domu naroda PFBiH smatra da je potpuno "razumljivo" slavlje premijera Nermina Nikšića i njegovih ministara.

- Čini mi se da su građani i mediji pogrešno shvatili slavlje. Nikšić nije obilježio godinu rada neke građanske vlade sa jasnim pozitivnim rezultatima.

Slavio je prvi rođendan otkako je preuzeo funkciju, godinu uživanja benefitima, dijeljenju para stranačkim kolegama. Trojka ni sad ne može vjerovati da im je neko dao vlast – rekao je Zuhrić, piše Faktor.