Evropski parlament pozvao je Vijeće Evropske unije da uvede sankcije članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima zbog, kako je rečeno, “njegove secesionističke politike u Bosni i Hercegovini”.

Amandman koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu usvojen je kroz godišnji izvještaj Odbora za vanjsku politiku Evropskog parlamenta. Izvještaj je dobio podršku 504 europarlamentarca, dok su protiv bila 93 zastupnika, a 72 su bila suzdržana.

Dodik je označen kao glavni krivac za podrivanje državnih struktura Bosne i Hercegovine, kao i zbog prijetnji jedinstvu i teritorijalnom integritetu države.

“Evropska unija oštro osuđuje neustavne secesionističke mjere vlasti bh. entiteta Republike Srpske čiji je cilj uspostava uporednih institucija u području medicine i medicinskih proizvoda, pravosuđa, odbrane, sigurnosti i oporezivanja, čime se podrivaju državne strukture Bosne i Hercegovine i stvara egzistencijalna prijetnja njenom jedinstvu i teritorijalnoj cjelovitosti; osuđuje štetnu ulogu regionalnih aktera i vanjskog uplitanja Rusije; poziva Evropsko vijeće da nametne ciljane sankcije Miloradu Dodiku i njegovim saveznicima, zbog njegovih koruptivnih aktivnosti, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine”, navedeno je u amandmanu kojeg su podnijeli zastupnici Pedro Marques, Tonino Picula i Thijs Reuten.

Vlada RS-a je Evropskom parlamentu uputila pismo u kojem se navodi kako prenos nadležnosti, koje je ovaj bh. entitet pokrenuo u proteklom periodu, nije korak ka odcjepljenju od Bosne i Hercegovine. U pismu se još navodi da vlasti RS-a poštuju Dejtonski mirovni sporazum i da pravnim procesom “vraćaju nadležnosti“ koje su joj date Ustavom Bosne i Hercegovine.

U Briselu bi 21. februara trebali biti održani razgovori o situaciji u Bosni i Hercegovini.