Prije početka izraelskog napada na Gazu, na izraelskim farmama radilo je 30.000 Tajlanđana. To je bila službena zabilježena brojka kojoj je trebalo dodati još nekoliko hiljada ilegalnih migranata koji su pristizali od sredine devedesetih. Velika većina živjela je u kibucima kada su Hamasove milicije sedmog oktobra iznenada napale. Trideset i devet Tajlanđana je ubijeno, a dvadeset ih je oteto.

Tokom razmjene zarobljenika i talaca, Hamas je oslobodio 17 Tajlanđana. Odmah su se vratili u Bangkok, kao što su prethodno učinile hiljade njihovih sunarodnjaka koji žive u poljoprivrednim zajednicama, ostavljajući veliku pukotinu u sektoru koji se oslanja na stranu radnu snagu. Mnogi svoju sigurnost stavljaju ispred dobrih plaća koje su pedeset puta veće od prosječne mjesečne plaće koju mogu zaraditi u sjeveroistočnom Tajlandu, kolijevci velike većine radnika, gdje je uzgoj riže praktično jedino sredstvo za život.

Suočen s ovim masovnim bijegom, Izrael je svoje tržište rada otvorio radnicima iz zemlje koja je bankrotirala i koja je razdirana inflacijom i nedostatkom hrane i goriva. Šri Lanka, gladna svega, najavila je da će se 10.000 njenih građana uskoro preseliti u Izrael – koji već ima 8.000 radnika iz te zemlje – kako bi uglavnom radili u poljoprivredi.

Šri Lanka, koja ima 35 milijardi dolara vanjskog duga, što je 128% njenog BDP-a, proživljava najgoru ekonomsku krizu od 2019. Prijetnja velike gladi nadvija se nad zemljom u kojoj mnogi od 22 miliona stanovnika jedva mogu priuštiti jedan obrok dnevno. Svega nedostaje, a država nema dovoljno deviznih rezervi za plaćanje uvoza.

Prošle godine otok je zabilježio pad ekonomije od 7,8%. Svjetska banka kaže da je to 2,5 miliona ljudi gurnulo u siromaštvo te da ih je više od pola miliona u posljednje dvije godine otišlo u inozemstvo. Izrael će biti slijedeća stanica za mnoge od njih, iako se u Colombu (glavnom gradu Šri Lanke) vodi rasprava o sigurnosti ovih radnika.

“Oni će završiti na farmama koje će napustiti siromašni Palestinci u Gazi i drugi radnici migranti. Njihova sigurnost nije garantovana”, rekao je u parlamentu Rauff Hakeem, jedan od opozicionih vođa, koji je kritizirao vladu jer ne “daje vrijednost” životima radnika.

"Slanje naših radnika u zemlju koja čini ratne zločine je kao slanje radnika u nacističku Njemačku, kada je Hitler ubijao Jevreje, a postojala je nestašica radne snage", rekao je Hakeem. “Zaboravljamo zločine koji su danas počinjeni na okupiranim područjima. Moramo biti osjetljivi u ovakvom trenutku. Ovo je kao da pokušavamo zapaliti cigaretu plamenom palestinskih kuća.”

U Izraelu se 75% povrća u zemlji uzgaja u zajednicama u blizini Pojasa Gaze. Nakon odlaska Tajlanđana, mediji iz Tel Aviva prenijeli su zahtjeve farmera da radnici dođu tokom berbe i žetve. Prije nekoliko sedmica, Netanyahuova vlada potpisala je sporazum s Colombom kako bi olakšala zapošljavanje zaposlenika iz te azijske zemlje za poljoprivrednu i građevinsku industriju.