Talijanska premijerka Giorgia Meloni narugala se islamskoj kulturi i rekla da za nju nema mjesta u Evropi. “Vjerujem da postoji problem kompatibilnosti između islamske kulture i vrijednosti i prava naše civilizacije”, rekla je. Meloni je dodala: "Islamske kulturne centre u Italiji finansira Saudijska Arabija u kojoj je na snazi šerijat. U Evropi je proces islamizacije vrlo udaljen od vrijednosti naše civilizacije!"

Prema raznim medijskim izvještajima, ova potencijalno eksplozivna izjava izrečena je na političkom skupu koji je organizirala krajnje desna stranka Braća Italije u Rimu, gdje je Meloni navodno rekla da "nema mjesta za islamsku kulturu u Evropi".

Sa druge strane, na društvenim mrežama se tvrdi da je riječ o starom video-zapisu talijanske premijerke u kojem je rekla da islamska kultura nije usklađena s evropskim vrijednostima. Također je u videu govorila o nedopuštanju provedbe šerijatskog zakona u Italiji.

Na političkom festivalu krajnje desnice navodno je prisustvovao i britanski premijer Rishi Sunak.

Rishi Sunak je u svom govoru rekao da će se zalagati za globalne reforme sistema azila, upozorivši da bi prijetnja sve većeg broja izbjeglica mogla "preplaviti" dijelove Evrope. Upozorio je da neki "neprijatelji" namjerno "tjeraju ljude na naše obale kako bi pokušali destabilizirati naša društva", te nastavio:

"Ako se ne uhvatimo ukoštac s ovim problemom, brojke će samo rasti. Prevladat će naše zemlje i naš kapacitet da pomognemo onima kojima je naša pomoć zapravo najpotrebnija", rekao je Rishi Sunak, dodajući: "Ako to zahtijeva da ažuriramo svoje zakone i voditi međunarodni razgovor za izmjenu poslijeratnih okvira oko azila, onda to moramo učiniti."