Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije prihvatio da se po hitnom postupku usvajaju izmjene i dopune Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), kojim se između ostalog omogućava neograničen broj mandata za direktora i zamjenika direktora ove agencije i članova Vijeća BHANSA-e.

Hitni postupak usvajanja, odnosno bez mogućnosti da komisije daju mišljenja i da budu uloženi amandmani, tražilo je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i resorni ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto.

Forto nije bio prisutan na sjednici kada je otvorena rasprava o hitnom postupku.

- Šta je opredijelilo Vijeće ministara da predloži usvajanje po hitnom postupku, da Forto predloži hitni postupak? Ko je to od njega tražio? Radi se o važnim izmjenama zakona. Ukidaju se ograničenja o dozvoljenom broju mandata za članove Uprave i Vijeća Agencije. Otvara se mogućnost da neka osoba doživotno bude direktor, zamjenik direktora ili član Vijeća. Zašto je to sada hitno, pitam predlagača. Kome je tako hitno stalo da omogući doživotni mandat osobi koja sada vrši prvi ili drugi mandat? Čini se da je ovo pravi razlog hitnosti. Je li u pitanju politička trgovina i zahtjev koji "Trojka" (koju čine SDP, Naša stranka i NiP i dio je vladajuće koalicije s HDZ-om i SNSD-om) i Forto (koji je predsjednik Naše stranke) nekom moraju ispuniti? Forto hitnim postupkom sprječava komisijsku fazu i amandmansko djelovanje. Očito se radi o dogovoru "Trojka"-HDZ-SNSD - prokomentirao je zastupnik NES-a Jasmin Emrić.

O tome da li će zakon biti usvajan po hitnom postupku, dakle odmah danas, zastupnici su glasali čak pet puta, na zahtjev nekih zastupnika. Prva dva puta rezultati glasanja su bili takvi da je bio usvojen hitni postupak, treći put je 17 zastupnika bilo za i 19 protiv, a četvrti i peti put i za i protiv je bilo po 19 zastupnika, te konačno nije usvojen hitni postupak, već će usvajanje izmjena i dopuna Zakona o BHANSA-i ići po skraćenom postupku i o njemu više danas neće biti riječi.

Interesantno je da su među 19 zastupnika koji su bili protiv hitnog postupka i Sabina Ćudić i Predrag Kojović iz Naše stranke.

Nakon glasanja, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Marinko Čavara dao je riječ resornom ministru Forti, koji je negodovao što mu nije bila data riječ uoči glasanja, iako to ne bi bilo po Poslovniku. Negodovao je i zbog pominjanja rodbinskih veza u javnosti (između lidera HDZ-a Dragana Čovića i direktora BHANSA-e Davorina Primorca, op.a.), te ustvrdio da nikad niko nije čuo za BHANSA-u u javnosti dok se ovo nije počelo pominjati.


ZBOG KOGA
Traži li BHANSA zbog Čovićevog zeta da se ukine ograničenje broja mandata za direktora, zamjenika...
- Ne mogu da vjerujem da Poslovnik ne dozvoljava da se obratim u trenutku kad je ključno, prije glasanja. Drago mi je da poštujete pravila, mogli ste mi dati riječ.

Jedini razlog za hitni postupak je to što su sitne izmjene. Nije mi bitno da ide po hitnom, može po skraćenom, redovnom. Jednostavne su izmjene koje su dobile političku konotaciju, bez ulaska u suštinu izmjena Zakona. Kada dođe vrijeme za to ja ću odbraniti svaku izmjenu u ovom zakonu jer me ne zanima dnevna politika, već hoće li zakon biti bolji ili ne i hoće li jedna od najvažnijih ustanova za koju nikad niko nije čuo prije u javnosti dok se nije počelo pominjati ime rodne srodnosti i tako dalje, agencije koja ima promet 80 miliona KM, koja upravlja našim nebom, koja je sastavni dio evropskog upravljanja evropskim nebom, svodi se u kontekst dnevne politike i rodbinskih veza s kojim nemamo veze ni vi ni ja ni bilo šta. Pustite u redovnu proceduru nek svi kažu u komisijama koje imaju - rekao je Forto.

Na kraju je kazao da se izvinjava što ovako improvizuje, "ali drago mi je ako imate toliko striktne procedure da ne možete sami upravljati svojim procesom".