Ministar vanjskih poslova Hakan Fidan je, komentarišući sinoćnji američki veto na nacrt rezolucije Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) o prekidu vatre u Gazi, izjavio kako su Sjedinjene Američke Države (SAD) ostale same po pitanju Gaze, javlja Anadolu.

Fidan je govorio Anadolu i TRT nakon susreta s američkim kolegom Antonyjem Blinkenom u okviru svojih kontakata u Washingtonu sa članicama Organizacije islamske saradnje (OIC) i Kontakt grupe Arapske lige.

Fidan je izjavio da je na sastanku Kontaktne grupe za Gazu s Blinkenom iskazao tragediju u Gazi i njezine posljedice, te da je bio glasnogovornik i tumač bunta svjetskog javnog mnijenja po tom pitanju

"Članovi Kontakt grupe opetovano su naglašavali potrebu za trenutačnim prekidom humanitarne tragedije u Gazi i prekidom izraelskog ubijanja nevinih", rekao je Fidan.

Sjedinjene Američke Države (SAD) uložile su sinoć veto na nacrt rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) kojom se zahtijeva hitan humanitarni prekid vatre u Gazi.

"Naši prijatelji su još jednom izrazili da je Amerika sada sama po ovom pitanju (Gaza), posebno u današnjem glasanju u Ujedinjenim narodima", dodao je Fidan.

Podvukao je da će svjetska javnost ocijeniti veto SAD-a na nacrt rezolucije, kojem je podršku dalo 97 od 193 zemlje članice.

"Naravno, kao što smo izrazili na našim današnjim sastancima, vidimo da je američki politički sistem sada bespomoćan u pitanjima koja se odnose na Izrael. Stoga Izrael po ovom pitanju postupa nepromišljeno i nastavlja svoje tlačenje", dodao je Fidan.

Dalje je naveo da će Kontaktna grupa kontinuirano nastaviti s radom na Gazi te da će i dalje biti glasnogovornik mišljenja svjetske javnosti o ovom pitanju.

Podsjetivši da će nakon SAD-a otići u Kanadu i sastati se s kanadskim premijerom i ministrom vanjskih poslova, Fidan je naveo da će potom posjetiti neke od nordijskih zemalja.

"Našim američkim sagovornicima vrlo jasno iznosimo svoj stav o situaciji u Gazi. Mi smo njima (SAD-u) vrlo jasno objasnili ozbiljnost situacije ovdje, da više nema tolerancije i koje korake treba poduzeti u tom smislu", podvukao je šef turske diplomatije.

Navodeći da su na sastanku s Blinkenom razgovarali i o pitanju članstva Švedske u NATO-u, Fidan je kazao kako je stav Turkiye jasan.

"Kao rezultat pregovora koji su vođeni u NATO-u, naš predsjednik i švedski premijer bili su na trilateralnom samitu i kao rezultat toga, postoje pitanja na kojima radimo", rekao je Fidan, napominjući da je sljedeći korak na turskom parlamentu.

Ministar Fidan također je kazao kako je s Blinkenom razgovarao i o procesu normalizacije i mirovnim pregovorima između Azerbajdžana i Armenije.

"Turkiye podržava mirovni sporazum između dviju zemalja i ulažemo sve napore da to i bude dogoditi. Oni se također slažu oko ovog pitanja, normalizacija u regiji je u interesu regije. Mislimo da će se to dogoditi", zaključio je ministar vanjskih poslova Turkiye Hakan Fidan.