Ministarstvo vanjskih poslova Turske saopćilo je u ponedjeljak da će "kraj genocidnog Netanyahua (izraelskog premijera Benjamina op.a.) biti poput Hitlerovog, prenosi Anadolu.

"Kao što su genocidni nacisti smatrani odgovornim, oni koji žele da unište Palestince će također odgovarati. Čovječanstvo će biti uz Palestince. Nećete moći uništiti Palestince", navodi se u saopštenju.

Saopštenje je uslijedilo nakon što je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz na društvenim mrežama iznio klevetničke i uvredljive izjave na račun turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan oglasio se na platformi X napisavši da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan "postao glas savjesti čovječanstva".

"Oni koji nastoje da ućutkaju ovaj pravedni glas, posebno međunarodni cionistički krugovi, uključujući Izrael, u stanju su velike panike. Istorija je završila na isti način za sve počinioce genocida i njihove pristalice", dodao je.

Cevdet Yilmaz, zamjenik turskog predsjednika, odbacio je izjave izraelske administracije protiv Erdogana.

"Umjesto da rade na trajnom primirju u Gazi, Netanyahuova administracija nastoji proširiti sukob na regiju i lišena je svih humanih vrijednosti. Stoga su njihove neprimjerene izjave prema Turkiye potpuno bezvrijedne", rekao je Yilmaz.