V.d. direktor Federalne uprave civilne zaštite Aldin Brašnjić (NiP) je od Vlade FBiH tražio da izmjeni Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji FUCZ da bi se isti prilagodio njegovoj stručnoj spremi, piše Istraga.ba.

Iz tog razloga ministar pravde FBiH Vedran Škobić odbio je dati pozitivno mišljenje na prijedlog izmjena pravilnika za izbor direktora FUCZ jer je u samom prijedlogu navedeno da se pravilnik mijenja jer Brašnjić ne ispunjava uslove.

“Uvidom u dostavljeni dopis kao prijedlog pravilnika vidljivo je da su isti potpisani od strane rukovodioca organa odnosno od strane direktora, a što je u suprotnosti sa obrazloženjem prijedloga pravilnika i to dijelom ‘Razlozi za donošenje pravilnika’ gdje se navodi ‘Donošenje ovog Pravilnika potrebno je iz razloga što je Rješenjem o privremenom postavljanju direktora Federalne uprave civilne zaštite, Aldin Brašnjić privremeno postavljen za direktora Federalne uprave civilne zaštite počev od 18.04.2024. godine, a najduže do 3 mjeseca. Obzirom da direktor ima završen Fakultet političkih nauka – smjer sigurnosne i mirovne studije ili politologija, te da isti nije naveden u sadašnjem pravilniku, zbog toga je neophodno prilagoditi uslove za vršenje poslova direktora Uprave’. Zbog svega gore navedenog obaviještavamo Vas da ne možemo dati traženo mišljenje”, napisao je ministar Škobić.

Ipak, Pravilnik je u konačnici izmijenjen kada je izbačen sporni dio.

Uprkos tome, Brašnjić nije imenovan za direktora jer nema potrebno radno iskustvo pa je Vlada Federacije izmijenila Rješenje o privremenom postavljanju Brašnjića za v.d. direktora FUCZ i izbrisala dio rješenja u kojem se navodi da je imenovan samo na tri mjeseca.