Prema rasporedu koji je objavio Vatikan, u četvrtak će se održati konferencija za novinare pod nazivom "O duhovnom iskustvu Međugorja" na kojoj će, između ostalih, sudjelovati prefekt Dikasterija za nauk vjere, kardinal Victor Manuel. Fernandez, te tajnik Doktrinarne sekcije istoga dikasterija, Armando Matteo.

Dikasteriji su posebne institucije Rimske kurije koje su nastale tokom pontifikata pape Franje.  Dikasteriji su, pojednostavljeno, "ministarstva" Svete Stolice. Osoba koja u Papino ime upravlja nekim od dikasterija u Rimskoj kuriji naziva se prefekt ili prefekta.

Godine 1981. šestero djece vidjelica svjedočilo je navodnim ukazanjima Djevice Marije. Od tada je ovo mjesto postalo važno svetište za mnoge katolike.

Vatikan će također morati ocijeniti još jedno navodno "čudo" koje se dogodilo ispred privatne kuće u kojoj je kip Djevice Marije navodno počeo emitirati svjetlost. Ovaj događaj dogodio se u kući Vicke Ivanović, jedne od šestero takozvane "djece vidjelica".

Vatikan niti u jednom trenutku ne proglašava marijansko ukazanje istinitim. To je moć koju ima samo Papa, kao što se dogodilo sa svetištima u Fatimi i Lurdu.

Otkako su objavljeni propisi, dikasterij je odobrio pobožnost Mariji otajstvenoj Ružici u Italiji i Bogorodičinim porukama, pod naslovom Gospe Žalosne, dvjema mladim Španjolkama na kraju Drugog svjetskog rata. Međutim, Vatikan je službeno proglasio lažnima dva navodna nadnaravna fenomena: krvave suze s kipa u Trevignanu te umnožavanje pizza i njoka koje je najavila Talijanka Maria Giuseppe Scapulla.

Vatikan, naime, smatra da nije nadnaravna pojava koja se pripisuje kipu Djevice Marije koji se nalazi u malom talijanskom gradu Trevignano Romano, u blizini obale jezera Bracciano, 40-ak minuta sjeverno od Rima, a koji je navodno ronio krvave suze.