Evropska komisija obećala je fond od 30 miliona eura za povećanje sigurnosti u i oko džamija i sinagoga diljem kontinenta budući da je osudila nedavni porast razine antisemitizma i islamofobije kao “neevropski”.

Rekavši da su napetosti oko napada Izraela na Pojas Gaze izazvale neprijateljstvo “koje podsjeća na najmračnije dane evropske historije”, Komisija je pozvala društvene mreže da učine više kako bi uklonile sadržaj pun mržnje.

Najavljujući novu finanijsku pomoć, koja će se većinom koristiti za jačanje sigurnosti oko javnih prostora, društvenih centara i bogomolja kao što su sinagoge i džamije, Margaritis Schinas, potpredsjednik Komisije, rekao je da niti jedan Evropljanin ne bi trebao tolerirati to da se bilo ko osjeća nesigurno.

“Ako posjetite džamiju ili sinagogu u bilo kojem evropskom gradu, vidjet ćete da postoji određena sigurnosna šupljina, a to nije dio naše Evrope. Evropa ne bi trebala tako izgledati. Ja lično nikada neću prihvatiti da je Evropa mjesto gdje se bilo koja vjerska zajednica osjeća nesigurno. I niti bi to bilo koji Evropljanin trebao prihvatiti”, rekao je Schinas, koji je zajedno s Verom Jourovom, potpredsjednicom Komisije za vrijednosti i transparentnost, pokrenuo kampanju “Evropa protiv mržnje”.

Ustanovljeno je da je došlo do dramatičnog porasta antisemitskih incidenata u Evropi, s porastom od 800 posto samo u Nizozemskoj. U Francuskoj je broj incidenata zabilježenih između 7. oktobra i 15. novembra bio 1.518, u usporedbi s 436 za cijelu 2023. godinu.

Također je došlo do naglog porasta islamofobije, za koju je Jourová rekla da je bila slična peaku mržnje prema muslimanskim zajednicama nakon izbjegličke krize 2015. godine. Prošlog mjeseca Francusko muslimansko vijeće saopćilo je da je samo u oktobru primilo 42 pisma koja su sadržavala prijetnje ili uvrede. Džamije su također bile mete, pri čemu je 17 njih primilo prijeteća pisma, a 14 je vandalizirano, navodi se.

Jourová je rekla: “Moramo se boriti protiv antimuslimanskog narativa i svih oblika mržnje i rasizma.”

Zahtijevala je da se kompanije društvenih mreža suoče sa svojim obvezama prema novom Zakonu o digitalnim uslugama, koji od njih po prvi put zahtijeva da budu te koje će provoditi zakone o govoru mržnje i borbu protiv terorizma diljem EU-a.

Jourová je izdvojila X Elona Muska, bivši Twitter, te TikTok kao platforme koje moraju učiniti više kako bi uklonile govor mržnje sa svojih platformi.

Rekla je: “Mnogo toga se mora učiniti u slučaju X-a i u slučaju TikToka jer to je ono zbog čega mi židovske zajednice govore da su zabrinute, oko ove dvije platforme, posebno TikToka. One imaju ogroman utjecaj na to kako mlada generacija razmišlja.”

Komisija je istakla da će se zalagati za strožija pravila za suzbijanje govora mržnje na internetu prema kodeksu ponašanja potpisanom s internetskim platformama, koji će biti dovršen u sljedeća tri mjeseca, uz strožiju regulativu za velike internetske platforme koja je uvedena ranije u Zakonu o digitalnim uslugama.

Također podržava obuku novinara o poštivanju medijskih standarda i prepoznavanju govora mržnje, dok povećava podršku osobama koje provjeravaju činjenice unutar EU-a i arapskog govornog područja.