Nakon više od 25.000 malih potresa koji već osam dana ne prestaju tresti La Palmu i koji su podigli taj otok za 15 centimetara, eruptirao je sinoć vulkan u La Palmi.

Erupcija se dfesila u mjestu El Paso, jednom od četiri koje su od prošlog ponedjeljka bile na oprezu zbog opasnosti od vulkana. Na svu sreću, nije bilo ljudskih žrtava. "Sigurnost ljudi je zagarantovana“, kazao je španski premijer Pedro Sánchez koji je otputovao u La Palmu.

U tom je gradu evakuirano oko pet hiljada ljudi. Lava teče na 1.075 stepeni Celzijusa, napreduje relativno sporo, 700 metara na sat i zasada se ništa ne može učiniti da ju se zaustavi.

Stručnjaci su izračunali da se vulkan hrani sa 20 miliona kubika magme što je polovina materijala izbačena u posljednjoj erupciji vulkana na tom području 1971. godine.

Nakon erupcije, vlasti su evakuirale stanovnike s poteškoćama u kretanju iz njihovih domova a ostali su dobili uputstva o tome kako se ponašati u slučaju da moraju napustiti svoje domove.

La Palma je do danas, otkako se vodi evidencija, zabilježila sedam erupcija od osvajanja Kanarskih otoka u 15. stoljeću. Posljednje su bile u 20. stoljeću, vulkan San Juan (1949.), koji je eruptirao 47 dana i vulkan Teneguía (1971.), gdje je erupcija trajala 24 dana.