"Hamas je poduzeo zaista značajan korak prema trajnom prekidu vatre. Odgovor Netanyahuove administracije je, međutim, bio napad na nedužne u Rafahu", rekao je Erdogan u nedjelju tokom govora na Samitu muslimanskih naučnika u Istanbulu.

"Vidjeli smo da su oni koji sebe nazivaju 'zemljom slobode' odjednom skrenuli prema fašizmu kada su u pitanju interesi Izraela", dodao je.

Erdogan je također istaknuo nepokolebljivu predanost Turkiye "humanitarnoj pomoći" Pojasu Gaze, što je uključivalo impresivan doprinos od približno 54.000 tona pomoći.

"Mi smo zemlja koja pruža najviše humanitarne pomoći Gazi", naglasio je Erdogan.

Ponovio je saosjećajni stav Turkiye objavljujući da je više od 400 pacijenata i ranjenih iz Gaze, uključujući one koji se bore s rakom, trenutno na liječenju u turskim bolnicama.

Više od 35.000 Palestinaca je ubijeno, a više od 76.600 je povrijeđeno u brutalnim izraelskim napadima na Pojas Gaze od prekograničnog napada Hamasa u kojem je ubijeno gotovo 1.200 ljudi.

Palestinska grupa zahtijeva prekid izraelske vojne ofenzive na Pojas Gaze u zamjenu za bilo kakvu razmjenu talaca s Tel Avivom.

Izrael provodi blokadu nad Gazom i ne dozvoljava ulazak humanitarne pomoći koja održava u životu 2,3 ​​miliona tamošnjih Palestinaca, ne ostavlja sigurno mjesto za civile.

Više od sedam mjeseci nakon početka izraelskog rata, ogromni dijelovi Gaze nalazi se ruševinama, dok je 85 posto stanovništva enklave interno raseljeno.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.