Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan otputovao je u ponedjeljak u posjetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

U delegaciji turskog predsjednika su ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, ministar finansija Nureddin Nebati, ministar trgovine Mehmet Mus, ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank, ministar transporta i infrastrukture Adil Karaismailoglu, ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy, ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli, potpredsjednik Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i glasnogovornik partije Omer Celik, predsjednik Ureda za komunikacije Predsjedništva Turkiye Fahrettin Altun i glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Tokom dvodnevne posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima biće potpisan niz međudržavnih sporazuma, a Erdogan će posjetiti i sajam "EXPO 2020 Dubai" gdje će otvoriti izložbu povodom Nacionalnog dana Turkiye.

Erdogan je na konferenciji za medije na aerodromu "Ataturk" u Istanbulu poručio da će tokom posjete UAE-u biti razgovarano o bilateralnim odnosima dvije zemlje, ali i bitnim regionalnim temama.

Turski predsjednik je kazao da će biti razgovarano i o napetosti između Ukrajine i Rusije, kao i mogućim koracima ka deeskalaciji.

Osvrnuvši se i na odluku o smanjenju stope PDV-a u Turkiye s osam na jedan posto na osnovne životne namirnice, turski predsjednik je najavio oštre sankcije za one koji se ne budu pridržavali donesene odluke.

Erdogan je podsjetio da je današnja posjeta Abu Dhabiju, na poziv šeika Muhammeda Zayida al-Nahyana, princa prestolonasljednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, prva od 2013. godine kada je u toj zemlji boravio u funkciji premijera Turkiye.

Turski predsjednik je podsjetio i da su u decembru Emirate posjetili ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu i predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turkiye Mustafa Sentop, rekavši da su dvije zemlje otvorile novu eru u međusobnim odnosima.

"Cilj ove posjete je razviti i ojačati zamah u našim odnosima te učiniti korake koji će odnose naših zemalja dovesti na mjesto koje zaslužuju. Zajednički ćemo učiniti korake u vrijeme kada Ujedinjeni Arapski Emirati obilježavaju 50. godišnjicu osnivanja, koji će oblikovati naše odnose za narednih 50 godina. Dijalog i saradnja Turkiye i Ujedinjenih Arapskih Emirata važni su u pogledu mira i stabilnosti regije u cjelini. Sigurnost i stabilnost svih bratskih zemalja Zaljeva ne odvajamo od naše vlastite sigurnosti i stabilnosti", rekao je Erdogan uoči odlaska u posjetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima.