Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u srijedu rekao da nijedna zemlja nije sigurna ako Izrael ne bude prisiljen da se pridržava međunarodnog prava, govoreći o napadima te zemlje na Pojas Gaze koji se nastavljaju više od sedam mjeseci uprkos presudama i rezolucijama protiv Izraela, javlja Anadolu.

U govoru u turskom parlamentu on je rekao da je Izrael prijetnja ne samo Palestini ili Gazi, već i globalnom miru i čovječanstvu u cjelini.

Osudio je napad Izraela na izbjeglički kamp u Rafahu, u južnoj Gazi, u kojem je u nedjelju ubijeno najmanje 45 ljudi i koji je izazvao požar koji se brzo proširio.

"Zar nemate ni trunke savjesti? Nijedna religija na svijetu ne može opravdati ovaj masakr", rekao je on.

Erdogan je kritikovao nesposobnost međunarodnog sistema, uključujući tijela poput Ujedinjenih nacija (UN) da zaustave zločine u Gazi, gdje je ubijeno više od 36.100 Palestinaca, koji su doveli do razaranja, raseljavanja i gladi.

"Za šta ste dobri, UN, ako ne možete zaustaviti prenos genocida uživo u 21. vijeku", upitao je Erdogan.

Istakao je da UN nisu bile u stanju da zaštite čak ni svoje osoblje ili humanitarne radnike, a kamoli da zaustave genocid.

Osuđujući Zapad zbog njegovog saučesništva u izraelskom ratu u Gazi, turski lider je rekao:

"Svijet u prenosu uživo posmatra varvarstvo jednog bolesnika, manijaka, psihopate, zvanog Netanyahu, vampira koji se hrani krvlju", rekao je Erdogan.

On je naglasio: "Američke ruke su takođe umrljane krvlju, šefovi evropskih država i vlada, postali ste saučesnici u izraelskom varvarstvu zbog vašeg ćutanja."

Predsjednik Turkiye je rekao da demokratija, ljudska prava, sloboda govora i štampe, prava žena i djece takođe umiru, kao što umire čovječanstvo u Gazi.

Naglasio je da izraelski "genocid, zvjerstvo i varvarstvo" moraju biti zaustavljeni "ujedinjenim savezom humanosti", prije nego što se "izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegova mreža ubica otrgnu kontroli".

"Cionizam se razotkriva u cijelom svijetu", rekao je on.

Erdogan je rekao da Izrael pokušava da izvrši pritisak na sudije i Međunarodni sud pravde navodeći da se "mora spriječiti da uništi i posljednji trag vjere u pravdu".

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji mu je u posljednjoj presudi naložio da odmah obustavi svoju operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je taj grad napadnut 6. maja.

"Kada će Organizacija islamske saradnje provesti efikasnu, preventivnu politiku kako bi zaustavila izraelski genocid?", upitao je i dodao: "Kada će globalna islamska zajednica zaštititi prava, živote i dostojanstvo palestinske braće i sestara?"