Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan na ceremoniji u albanskom gradu Laču rekao je kako danas predaju 522 stambene jedinice vrijednosti 42 miliona eura namijenjene porodicama koje su u zemljotresu 2019. godine izgubile krov nad glavom, javlja Anadolu Agency (AA).

"Radost Albanije je naša radost, problem je i naš problem. Vaš mir i blagostanje ne odvajamo od našeg. Kao stanovnici zemlje koja je ranije više puta doživjela istu bol i naša srca, kao i albanskog naroda, bila su slomljena zbog zemljotresa 21. septembra i 26. novembra 2019. godine", rekao je Erdogan.

Podsjetio je kako su se turski narod i institucije, čim su saznali za potres, uključili u pružanje pomoći.

"Kao što je to moj brat (premijer Albanije, op.a.) Edi Rama rekao, mi smo braća, a brat bratu pomaže u teškim vremenima. Posredstvom naše ambasade, Ureda za vanredne situacije (AFAD), Crvenog polumjeseca (Kizilay), Agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), Ministarstva zdravstva i Ministarstva okoliša, pomoć i tehničke ekipe uputili smo u Albaniju", rekao je Erdogan.

Podsjetio je kako su bili u stalnom kontaktu s Ramom i pomno pratili dešavanja na terenu.

"Kada je u pitanju međunarodna scena, učestvovali smo u inicijativama da i Organizacija islamske saradnje pruži pomoć Albaniji. To što je Turska bila prva zemlja koja je potrčala u pomoć nakon zemljotresa, dokaz je snažnog solidarisanja među nama", rekao je Erdogan.

Dodao je kako su pored pomoći na terenu, željeli olakšati stanje u kojem se našao albanski narod pa je donesena odluka o gradnji novih stambenih jedinica.

Potrebni sporazumi su potpisani u julu 2020. godine, a uprkos pandemiji koronavirusa, izgradnja je počela u decembru.

Podsjetio je kako je prije 13 mjeseci online putem prisustvovao ceremoniji postavljanja temelja ovih stambenih jedinica.

"Danas vam predajemo ove domove, koji se sastoje od ukupno 522 jedinice, vrijednosti od oko 42 miliona eura", rekao je Erdogan.

Istakao je kako je Turska održala svoju riječ Albaniji iako je i sama bila izložena potresima, poplavama i požarima.

Prema njegovim riječima, pokazatelj bratstva nije samo doći kad se pozove u pomoć, već biti tu kad god je to potrebno.

"Nadamo se da će ovo prijateljstvo između Turske i Albanije koje smo izgradili, biti vječno", rekao je Erdogan.

Istakao je kako je jedna od najvažnijih civilizacijskih karakteristika u dobrim i lošim vremenima biti uz braću.

"Kad su se u vrijeme pandemije koronavirusa te velike države, te velike zemlje zatvarale u sebe, dok su ignorisale ono što se dešava van njihovih granica, mi nijednom nismo odvajali one kojima je bilo teško, već smo im pritrčali u pomoć. Vjerujući da se dijeljenjem povećava blagostanje, u snagu solidarisanja, našim prijateljima smo pružili pomoć i u borbi protiv pandemije i podijelili smo mogućnosti koje smo imali", rekao je Erdogan.

Dodao je kako je bolnica u Fieru, u Albaniji, čija je gradnja završena prošle godine u aprilu, i to za 68 dana, primjer lijepog solidarisanja. Podsjetio je i kako je ceremoniji prisustvovao videolinkom, a ustanova je dobila naziv "Bolnica tursko-albanskog prijateljstva".

Istakao je kako u ovoj bolnici rade turski i albanski medicinski radnici i nastavljaju pružati pomoć kojima je ona potrebna.

"Otvorenjem ovih stambenih jedinica namijenjenih porodicama koje su ostale bez krova nad glavom u zemljotresu, sada krunišemo prijateljstvo Turske i Albanije", rekao je Erdogan.

Uputio je molitve da se nešto slično više nikad ne dogodi.

"Ne možemo vratiti umrle, ali možemo poduzeti korake koji će olakšati živote onima koji su ostali. Nadamo se da će 522 porodice u ovim stambenim jedinicama koje smo izgradili živjeti u miru i svakom dobru", rekao je Erdogan.

Erdogan i Rama su prije ceremonije obišli stanove namijenjene porodicama čiji su domovi srušeni u potresu.

Prije obraćanja, prikazan je videosnimak o procesu izgradnje stanova, a na ceremoniji su uručeni i ključevi za nekoliko porodica.

Erdoganu su uručeni certifikat počasnog građanina Lača i zahvalnica.

Ministar okoliša, urbanizma i klimatskih promjena Republike Turske Murat Kurum na ceremoniji je kazao kako su dvije zemlje koje su oduvijek vezale bratske veze, a svakim danom je ovo prijateljstvo sve čvršće.

"Zbog ovih dubokih veza, u dobrim danima smo dijelili sreću, a u lošim tugu. Prije dvije godine je po instrukciji našeg predsjednika, odmah nakon zemljotresa, Turska pružila pomoć albanskoj braći. Kako smo zajednički djelovali nakon zemljotresa u Elazigu, Malatyi i Izmiru, poplavama u Giresunu i Orduu, požarima u Antaliji i Mugli, tako smo bili ujedinjeni i za grad Lač, u Albaniji", rekao je Kurum.

Rekao je kako će Turska, kao što je to bio slučaj i ranije, nastaviti biti uz braću u Albaniji, u svakom pogledu.