Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović kazao je danas da nije tačno da je zvanično Sarajevo poslalo protetstnu notu Crnoj Gori, nakon sastanka predsjednika bosansko-hercegovačkog entiteta Republika srpska (RS) Milorada Dodika sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem.

On je to saopćio odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Andrije Nikolića koji ga je pitao zašto je obćutana protestna nota koju je BIH uputila Crnoj Gori.

- Nikakvo zvanično saopštenje ni Vlade, ni ministarstva BiH o tom pitanju nije bilo, a nije bilo ni sa naše strane. To pitanje postavite Sarajevu, pa neka Vam oni odgovore. Nije na državi prijema eventualne protetsne note da Vam kaže je li ili nije ona upućena. O tome imate samo medijske navode, a ne zvaničnu potvrdu. Poslanik Nikolić je o protestnoj noti BiH mogao da sazna samo iz medija, jer nije postojalo nijedno zvanično obraćanje ni saopštenje iz MVP BiH - rekao je Ivanović poslaniku Nikoliću, prenosi podgorička Pobjeda.

Podsjećamo, Pobjedi je u februaru ove godine iz Ambasade Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori rečeno da je protestna nota upućena zato što tokom sastanka Mandića i Dodika nije bilo nikakvih obilježja Bosne i Hercegovine - već su istaknute crnogorska i zastava Republike srpske, kao i zbog Mandićeve izjave da su „FBiH i RS stvorile Bosnu i Hercegovinu“ - što nije tačno i ne odgovara istorijskoj istini.

“Kredibilni medij RSE je obavijestio javnost da je protestna nota BiH upućena iz MVP te zemlje i da im je to potvrđeno u kabinetu Elmedina Konakovića. Vi ste došli da ne odgovorite ni na jedno pitanje”, istakao je Nikolić.

Na pitanje Nikolića da li će se Crna Gora pridružiti Rezoluciji o genocidu u Srebrenici koja bi trebala biti izglasana u Generalnoj skupštini UN-a, Ivanović nije dao konkretan odgovor.

- Mi smo dobili jedno pismo koje je upućeno svim državama članicama UN od predsjedavajuće BiH da nas obavijesti da to nije zvanični predlog te države. Nemojte da brinete za međunarodni ugled Crne Gore, biće zaštićen mnogo više u odnosu na prethodni period kada su nas brukali na raznim adresama - poručio je Ivanović.