U saopćenju ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu od 9. jula 2024. godine spominje se Genocid u Srebrenici i kaže:

"...genocid počinjen u i oko Srebrenice od strane elemenata Vojske Republike Srpske (VRS) u julu 1995."

Isto saopćenje spominje zločine nacista, ali ne naglašava da su zločine počinili samo pojedini elementi nacističke vojske.

Hajde da zamislimo slijedeću izjavu: "Holokaust su počinili elementi nacističke vojske."

Ovakva tvrdnja implicirala bi da su krivi samo pojedini dijelovi nacističkih snaga, dok su drugi bili pošteni i časni ljudi, te da vodstvo vjerojatno nije znalo što ti određeni elementi rade.

Način kako ambasada SAD u Sarajevu etiketira počinitelja, dakle, poručuje javnosti da je genocid nešto tako trivijalno da im je, eto, nekako promaklo, a tim određenim elementima se eto omaklo. Također, američka ambasada u kontinuitetu počinitelja imenuje „elementom VRS“ i u Srebrenici i u Bratuncu i u Prijedoru...

Napomenimo da je cijeli politički i vojni vrh Rs-a osuđen zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Pored toga posebno je značajno to što su najviši funkcioneri ratne Službe državne bezbednosti Srbije osuđeni za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu na teritoriji Bosne i Hercegovine. Presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću dokazuje da je i Srbija direktno bila umiješana.

Tvrdnja da je Genocid u Srebrenici počinjen samo od nekih elemenata vojske Rs-a predstavlja ozbiljnu trivijalizaciju genocida, iskrivljavanje historijskih činjenica i konačnici nosi elemente negiranja samog Genocida u Srebrenici.

Ova izjava se kosi i s UN rezolucijom o Genocidu u Srebrenici koja u samom svom tekstu upozorava na opasnost od negiranja genocida i iskrivljavanja historijskih činjenica:

 "...Condemns without reservation any denial of the Srebrenica genocide as a historical event, and urges Member States to preserve the established facts, including through their educational systems by developing appropriate programmes, also in remembrance, towards preventing denial and distortion, and occurrence of genocides in the future.“