Izbori u općini Stari Grad raspisani su nakon što je izglasano nepovjerenje dosadašnjem načelniku Ibrahimu Hadžibajriću, a prema odluci CIK-a održati će se 29. oktobra.

"Opštinski odbor SDA Stari Grad kandidirat će Dženana Selimbegovića za načelnika Opštine Stari Grad na prijevremenim izborima koji će biti održani 29. oktobra", potvrdio je za Klix Haris Zahiragić.

Naglasio je kako je kandidaturu Selimbegovića, nakon sastanka sa predsjednikom Nerminom Ogreševićem, podržao i NES.

Izvjesno je da će Selimbegović biti kandidat najmanje ove dvije stranke.

"Vodimo intenzivne razgovore i sa predstavnicima još nekih stranaka u Starom Gradu te je veoma izvjesna njihova podrška kandidaturi Selimbegovića", rekao je Zahiragić.

Dodao je kako razgovaraju i sa vijećnicima u OV Stari Grad, ali i sa udruženjima i nezavisnim intelektualcima te da očekuju široku podršku za ovog kandidata.

Prema informacijama koje su nam dostavili iz SDA Stari Grad Dženan Selimbegović rođen je 1974. godine u Sarajevu. Armiji Republike Bosne i Hercegovine priključio se kao dobrovoljac 1992. godine. Nakon završetka agresije, upisuje i diplomira na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

"Karijeru pravnika, veoma uspješno i sa izvrsnim rezultatima, gradi kroz organe uprave na različitim nivoima. Od 2013. godine do danas obnaša funkciju zamjenika Generalnog sekretara Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Nikada ranije nije bio kandidat na izborima. Oženjen je i otac dvoje djece", istakli su.

Poručuju da se Općina Stari Grad, a nakon svega što se u njoj dešavalo, posebno u posljednje vrijeme, nalazi se u teškoj situaciji.

"Stoga, smatrali smo kako našu Općinu može stabilizovati samo pošten čovjek, sa ozbiljnim referencama i sa velikim životnim i stručnim iskustvom", zaključio je Zahiragić.

Ranije je svoju kandidaturu za načelnika najavio zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i član SDP-a Irfan Čengić.