„Bošnjaci razmišljaju svojom glavom i ne bi trebali da preslikavaju modele koje glava Aleksandra Vučića koristi da koordinira politiku Srba u regionu. Poštujući politiku suvereniteta i teritorijalnog integriteta država iz regiona, kao i ulogu Bošnjaka iz regiona u razvoju demokratskih vrijednosti u tim državama, loša je poruka da Konaković iz Sarajeva ocijenjuje status Bošnjaka u drugim državama“, stoji u saopćenju te se dodaje da „u ovakvoj 'akciji' Vučić dobija alibi za njegovo šurovanje s Dodikom i njemu srodnim političarima u državama iz regije“.

„Poštovanje država u regionu je interes u odbarni suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Sporno je i da Konaković sebe smatra relevantnim da određuje koji su to politički faktori relevantni iz Bosne i Hercegovine i država iz regiona koji treba da razgovaraju o položaju Bošnjaka u državama regiona, pa na spisku, na primjer, nema imena člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, nema predstavnika nekih drugih političkih stranaka iz BiH“, naglašava se.

„Nama je drago da na Konakovićem spisku nema SDA Makedonije, jer se ovakvom diletantskom skupu ozbiljna bošnjačka politika ne odaziva, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz domovinskih zemalja“, poručuje Dželjo Hodžić.