Jasmin Duvnjak navodi da su njegovi stavovi bili jasni: Integracije, jednakopravnost svih naroda i građana na svakom pedlju države, uklanjanje asimetričnih i diskriminirajućih rješenja u oba bh. entiteta, deblokada institucija, provođenje svih presuda domaćih i međunarodnih sudova, EU-NATO put, reforma obrazovnog sistema, zaštita prava na bosanski jezik, zaštita simbola države (od zastave, grba, himne do natpisa na ustanovama, institucijama, zvaničnim dokumentima, te uklanjanje jednonacionalnih simbola sa javnih prostora), očuvanje demokratskih standarda i civilizacijskih vrijednosti, socijalna kohezija...

„Važna civilizacijska tekovina je razgovor, naravno bez podilaženja i snishodljivosti. Ali jednako tako i bez ignorisanja druge strane, bez cinizma i destrukcije. Empatija i razumijevanje konteksta vremena i prostora su bitni u svemu ovome. Smatram da imamo moralni kapital i pravno-političke i historijske argumente koji nam daju za pravo da još snažnije nastavimo svoju borbu za suverenu, cjelovitu i naprednu državu Bosnu i Hercegovinu. Sa našim saveznicima se možemo sporiti, ali nikad ne smijemo biti iracionalni i raditi u 'korist svoje štete'! Političari su izabrani i plaćeni da brane interese države i naroda i da traže funkcionalna rješenja, da se konkretno bore za unapređenje ekonomsko-socijalnog i sigurnosnog stanja“, kaže Duvnjak za „Stav“ i dodaje da od nastanka do danas mnoge odluke OHR-a su bile korisne i integrativne za našu državu, stoga sugerira da moramo i dalje voditi razumnu politiku, a ona neminovno podrazumijeva uvažavanje kroz Aneks X "dejtonske pozicije", uloge i značaja OHR-a.

„Licemjerje bi bilo pogubno. Idealnih rješenja niti je bilo, niti će ikada biti u real-politici i u životu. Moje skromno mišljenje je da su neka od nametnutih rješenja bolja od dosadašnjih, donose deblokirajuće mehanizme i pomak, neka su izrazito loša. U konačnici Ustavni sud BiH će donijeti odluku! Generalno se ne trebamo plašiti teških razgovora, pa i odmjeravanja snaga kroz konkretne argumente. Ovakav pristup pokazuje našu zrelost, samopouzdanje i uvjerenje u ispravnost stavova i vrijednosti za koje se zalažemo. Ništa nije crno-bijelo. Agilna borba za pravdu i napredak države nikad nije svađa, nego smislena, vizionarska i predana aktivnost. Dijalog, međusobno uvažavanje i tolerancija nemaju alternativu. A kazali smo i zavjetovali se da se nećemo umoriti“, naglašava Jasmin Duvnjak nakon sastanka u OHR-u.