Potpredsjednici Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović i Milan Dunović uputili su pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu u kojem navode da su, u skladu s njegovim pismom od 8. augusta 2022. godine, koje su zaprimili službenim putem, te koje je preneseno od većine medija, "najblaže rečeno iznenađeni načinom kako je ovaj ozbiljan dugogodišnji problem u Federaciji BiH predstavljen i kome je adresiran".

"Dozvolit ćete da stavljanje u isti kontekst predsjednika i dva potpredsjednika FBiH po ovom pitanju tumačimo kao krajnje nedobronamjeran potez od nekoga ko obnaša tako značajnu funkciju u BiH i na međunarodnom planu. Ipak, cijeneći i poštujući Vašu namjeru da se pomenuti proces imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH otkoči, te samim tim omogući rad Ustavnog suda FBiH i popuna Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa FBiH, dužni smo da dodatno informišemo i Vas i cjelokupnu javnost FBiH", navodi se u pismu.

Dodaje se da proces imenovanja nedostajućih sudija Ustavnog suda FBiH traje još od 2016. godine. Oba potpredsjednika FBiH su, u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima pravovremeno reagovali i usaglašeni prijedlog dostavili predsjedniku FBiH na dalje postupanje prema Domu naroda.

"Nakon što predsjednik FBiH nije izvršio Ustavom propisanu obavezu i prijedlog dostavio u dalju proceduru prema Domu naroda Parlamenta FBiH, uputili smo nekoliko urgencija prema predsjedniku FBiH. Nakon izostanka odgovora predsjednika FBiH na upućenu urgenciju, o istom smo upoznali i Ustavni sud FBiH, VSTV, predstavnike ambasada SAD, Velike Britanije, Njemačke, Nizozemske, Evropske unije, OHR-a i druge relevantne institucije. U skladu s prethodno iznesenim, u prilogu Vam dostavljamo kompletnu dokumentaciju i korespondenciju između nadležnih organa koji su bili involvirani u cjelokupan proces", navode Mahmutbegović i Dunović.

Ističu da upravo zbog navedenog smatraju neprihvatljivim da se "utvrđena svjesna blokada Predsjednika FBiH, pokušava amnestirati kolektivnom odgovornošću predsjednika i dva potpredsjednika FBiH".

"Stavljanjem u isti kontekst Predsjednika FBiH koji je radio protivustavno, blokiranjem procesa imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH i potpredsjednika FBiH koji su postupali u skladu s Ustavom FBiH i predlagali imenovanje nedostajućih sudija, ostavlja prostor za sumnju u krajnju namjeru Vašeg pisma", navodi se u pismu Mahmutbegović i Dunovića.

Napominje se da je prethodni Visoki predstavnik u svom 58. izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a iz 2020. godine, "kao glavnog krivca za blokadu popunjavanja Ustavnog suda FBiH, prepoznao i naveo predsjednika FBiH Marinka Čavaru".

Podsjećamo da je i jedan od razloga nametanja američkih sankcija iz juna ove godine predsjedniku Čavari, upravo blokada popunjavanja Ustavnog suda Federacije BiH.

"Na kraju, poštovani gospodine Schmidt, od Vas tražimo i očekujemo da imenujete pravog krivca, a to je isključivo predsjednik FBiH Marinko Čavara i u skladu a Vašim ovlaštenjima otklonite višegodišnju blokadu ovog procesa", navodi se u pismu potpredsjednika FBiH Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića visokom predstavniku.