Pop pjevačica Dua Lipa ljutito je osudila reklamu u listu "The New York Times" koja ju je optužila za antisemitizam, javlja Anadolu Agency (AA).

Reklama Svjetske mreže vrijednosti govori o Lipi i manekenkama Belli i Gigi Hadid kao o "mega influencericama koje su osramotile jevrejsku državu i optužile Izrael za etničko čišćenje".

Uključena je i fotografija tri žene kako poziraju na crvenom tepihu s naslovom "Upoznajte nove Hamasove influenserske brigade".

Lipa, koja je u vezi s Anwarom Hadidom, mlađim bratom dvije manekenke, odgovorila je na Twitteru da Svjetska mreža vrijednosti besramno koristi njeno ime da lažima unaprijedi ružnu kampanju.

"Solidarišem se sa svim potlačenim ljudima i odbacujem sve oblike rasizma", navela je.

Sestre Hadid otvoreno su podržale Palestinu, domovinu svog oca i kritikovale Izrael tokom napada na Gazu.

Lipa, rođena u Londonu u kosovskoj porodici, pokazala je na Twitteru podršku za očuvanje palestinske četvrti Sheikh Jarrah u Jerusalimu.

Druge poznate ličnosti su se takođe oglasile na toj društvenoj mreži kako bi pokazale podršku Palestini, uključujući pjevače Rogera Watersa, Zayna, The Weeknda i zvijezdu Avengersa Marka Ruffala.

Izrael i Hamas su uz posredstvo Egipta u petak uveče dogovorili prekid vatre, čime su okončani višednevni izraelski napadi na Gazu.

Ubijeno je najmanje 279 Palestinaca, uključujući 69 djece i 40 žena, dok je još 1.910 ranjeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 10. maja, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.