Član narko kartela Tito i Dino imenovan je prošle godine za počasnog konzula Bosne i Hercegovine u Panami. U pitanju je turski državljanin Fatih Kol kojeg je Predsjedništvo BiH, u oktobru prošle godine, jednoglasno imenovalo za počasnog bh. konzula u državi poznatoj po po međunarodnom pranju novca. Kol je imenovan na prijedlog članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, a za njegovo imenovanje najviše je lobirao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa – Staša Košarac.

Protiv Fatiha Kola Tužilaštvo BiH je donijelo naredbu o provođenju istrage zbog sumnje da je prao novac narko kartela kojim je iz Dubaija rukovodi Edin Gačanin Tito. Kol je, kako saznaje Istraga.ba, trebao biti uhapšen zajedno sa čelnicima FUP-a i biznismenom Gordanom Memijom u okviru međunarodne akcije “Black Tie 2”. Kako Kol u tom trenutku nije bio na teritoriji BiH, nije mogao biti uhapšen. No, njegovo ime navedeno je u prijedlogu za određivanje pritvora ili mjera zabrane članovima ili saradnicima narko kartela Tito i Dino.

Prema informacijama Istrage, Fatih Kol se pominje u Sky-u kao jedan od biznismena koji je prao novac stečen prodajom kokaina. Jedna od njegovih “investicija” bila je najava izgradnje hotela Hilton u Sarajevu, te prethodna kupovina nekretnina od kompanije Feroelektro. Kol je, prema informacijama iz Skya, od kartela dobio skoro sedam miliona maraka.

Prema zvaničnim informacijama, ovog Titovog saradnika, Predsjedništvo BiH je, na sjednicu održanoj u oktobru 2023. godine, imenovalo na prijedlog Željke Cvijanović. Prethodno je iz Paname, od predsjednika lično, stiglo pismo preporuke za Kolovo imenovanje.

Kako je tada navedeno iz Kolove službe za medije, imenovanjem za počasnog konzula, on će biti spona između Bosne i Hercegovine i Paname na polju privrede, turizma, kulture i sporta.

“Imajući u vidu ekonomske krize koje guše evropsku ekonomiju i koje se pojavljuju na regionalnom nivou, planirano je da se povežu investitori iz ove dvije zemlje da bi se obavljala djelatnost u novim trgovinskim zonama. Pored toga, planira se organizacija koja će pružati mogućnost za obostrano investiranje, kao i jačanje odnosa na polju privrede, investicija, turizma, kulture i sporta”, objavljeno je iz Kolove pres službe.

Prema informacijama Istrage, saradnja bh. vlasti sa Kolom traje godinama. No, najbolje veze Kol je imao sa Stašom Košarcem, državnim ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Prije nego je Kol i postavljen za počasnog bh. konzula, Košarac ga je posjećivao u Panami.

Ministar vanjske trgovine BiH Staša Košarac boravio je u službenoj posjeti Panami gdje se susreo s predstavnicima vlade, poslovnog sektora te javnih i privatnih institucija”, saopćeno je u septembru 2022. godine iz Košarčevog kabineta.

Tada je još objavljeno da je “ovaj trgovinsko-diplomatski susret organizovalo Poslovno udruženje Bosne i Hercegovine kojim predsjedava biznismen Fatih Kol”.

“Bila je to odlična posjeta ministra Košarca koja je otvorila važan put ka jačanju diplomatskih i trgovinskih odnosa između dvije zemlje. Za naše udruženje, ovo predstavlja prvi korak ka nastavku zajedničkog rada. Postoje mnoge stvari koje nas spajaju”, rekao je Kol.

Kako je navedeno, delegacija je izrazila interes za istraživanje mogućnosti ulaganja u Panami u različitim oblastima kao što su energetika, turizam, farmaceutska industrija i građevinarstvo.

“Ministar Košarac je tokom posjete naglasio vrline i prednosti Paname kao važnog čvorišta i budućeg izbora ulaganja u različitim sektorima. Udruženje bh. poduzetnika u Panami stvara se već godinu i zalaže se da postane važan most za odnose naroda, a zvanična posjeta ministra trgovine omogućit će nastavak organizacije susreta na visokom nivou”, zaključio je Fatih Kol.

Prije nego što se povezao sa ministrom Košarcem, Kol je “pokušavao” investirati u Sarajevu. Neposredno pred dolazak Edina Gačanina Tita u Sarajevo, biznismen Fatih Kol je u julu 2016. godine potpisao ugovor sa tadašnjim načelnikom Općine Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem. Ugovor se odnosio na prodaju, odnosno kupovinu nekretnine koja je nekad pripadala Feroelektro.

Općina Stari Grad prodala je firmi KOL d.o.o. Sarajevo svoj dio od 65 posto objekta bivšeg Feroelektra u Ulici Mula Mustafe Bašeskije 16 u Sarajevu. Kupoprodajni ugovor potpisali su 8. jula načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić i Fatih Kol, vlasnik firme KOL. Prethodno je Općinsko vijeće Stari Grad usvojilo zaključak o rješavanju statusa ovog objekta na način da se formi KOL d.o.o, po pravu preče kupovine, proda općinski dio objekta za tri miliona KM.

Tada je saopćeno da će septembru 2016. godine Kolova firma na mjestu nekadašnjeg objekta Feroelektro početi gradnju luksuznog hotela Hilton, koji bi trebao biti izgrađen za 18 mjeseci.

Godinu ranije, odnosno 2015. godine, Kolova firma KOL d.o.o. Sarajevo imala je prihod u iznosu od milion maraka, te je prijavila dobit u iznosu od 747 hiljada KM. Poređenja radi, 2014. godine je prihod je bio – nula maraka, kao i godinu kasnije. Osim toga, 2016,. godine prihod Kolove firme bio je nula maraka, dok je 2018. godine prihod bio svega 1.400 KM.

Podsjetimo, bivši načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je optužen za organizirani kriminal i trenutno se nalazi u pritvoru. Sky prepiske su otkrile da je sarađivao sa članovima narko kartela Edina Gačanina Tita.

Edin Gačanin Tito vođa je jednog od najmoćmnijih narkokartela na svijetu. Trenutno se nalazi u Dubaiju gdje čeka “izvršenje” kazne zatvora u trajanju od sedam godina na koju ga je osudilo nizozemsko pravosuđe.

Potpredsjednik SDS-a Ognjen Bodiroga zatražio je od članice Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović da pokrene proceduru za smjenu počasnog konzula BiH u Panami Fatiha Kola koji je, prema pisanju medija, na tu poziciju imenovan na njen prijedlog, saopćio je SDS.

- Kakva smo to mi zemlja kada se na tako važne pozicije imenuju ljudi koje istražuje Tužilaštvo BiH zbog sumnje da su prali novac za narko kartel Tito i Dino!? Kako je moguće da Cvijanović i Predsjedništvo BiH ne provjere koga imenuju. Pozivamo Cvijanović da javno objasni da li je tačno da je Kola predložila za počasnog konzula na prijedlog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca - kazao je Bodiroga.

Šokantno je, kaže on, da se imena najviših funkcionera u BiH dovode u vezu sa pripadnicima kartela i zato bi trebali imati institut vanrednih izbora.

- SDS poziva predsjedavajuću Vijeća ministara BiH Borjanu Krišto da pokrene inicijativu za smjenu Staše Košarca. Samo na taj način može sačuvati mrvicu kredibiliteta Vijeća ministara i pokazati da ovo nije Vijeće ministara kartela. Imali smo priliku vidjeti u medijima stravičnu Sky prepisku u kojoj kartel ističe svoju namjeru da preuzme državu i ustoliči svoje ministre.

Reagirao je i predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

- Na ovo saznanje nadležne institucije trebaju odmah reagovati jer javnost traži odgovore. Pozivam Tužilaštvo BiH da detaljno obavijesti javnost o ovim navodima. O njima mora da se izjasni i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, na čiji prijedlog je počasni konzul, perač novca, imenovan. A ukoliko se i djelić svih ovih navoda ispostavi istinitim, vrijeme je da skandal-ministar Košarac, koji je odavno izgubio svaki moralni kredibilitet da obavlja bilo kakvu poziciju, bude razriješen ili podnese ostavku – zaključuje Borenović, saopćio je PDP.