Lider Force Genci Nimanbegu biće na čelu Opštine Ulcinj, a mjesto predsjednika lokalnog parlamenta pripašće Demokratskoj partiji socijalista (DPS), saznaje podgorička Pobjeda.

To je rezultat juče zaključenog sporazuma o formiranju nove koalicije, koja će imati mandat do redovnih izbora početkom 2026. godine.

Sporazum su potpisali predsjednik Demokratske partije Fatmir Đeka, predsjednik Force Genci Nimanbegu, predsjednik OO Demokratske partije socijalista Arijan Ljamović, predsjednik OO Socijaldemokrata Ćazim Hodžić, predsjednik Demokratskog saveza u Crnoj Gori Saubih Mehmeti, predsjednik OO Socijaldemokratske partije Naser Resulbegović i predsjednik OO Bošnjačke stranke Muamer Raščić.

Nova većina u ulcinjskom parlamentu, koji broji 33 odbornika, imaće 21 mandat. U opozicionim klupama, osim Demokratske unije Albanaca i Demokrata, koji ni u prethodne dvije godine nijesu bili dio vlasti, biće i Građanski pokret Ura koji je imao gradonačelnika, kao i Albanska alternativa.

Lider Force Genci Nimanbegu je, nakon potpisivanja sporazuma, poručio da garantuje da njihova koalicija neće biti revanšistička.

- Mislim da će vrijeme najviše pokazati ko je odgovoran da smo usred koalicionog sporazuma došli do novog. Najzaslužniji su oni koji nijesu ovdje. Ova koalicija će se zasnovati na radu, nemamo prevelike euforije i garantujem da ova koalicija neće biti revanšistička. Ovo će biti koalicija koja želi da radi i da osigura stabilnost u ovom gradu. Sada imamo jednu veliku stabilnu skupštinsku većinu koja će sigurno dati doprinos da ovaj grad nastavi da radi sve bolje i bolje i da će funkcije koje će preuzeti koalicioni partneri raditi odgovorno - kazao je Nimanbegu.

Predsjednik Demokratske partije (DP) Fatmir Đeka istakao je da se nada da će koalicija funkcionisati i nakon perioda vršenja vlasti od 2024. do 2026.

- Ono što me raduje je da smo mi postigli da imamo jednu većinu koja se odavno nije vidjela u našem gradu, a to je dvotrećinska većina. Odmah krećemo sa realizacijom sporazuma, a najbitnije je da lokalne službe i Opština budu što prije u funkciji i usmjerene građanima pred turističku sezonu - kazao je Đeka.

Još nije sazvana sjednica lokalnog parlamenta na kojoj bi trebalo da se formalizuje nova vlast, ali se to, prema nezvaničnim informacijama, očekuje naredne sedmice.

Formiranju nove vlasti prethodila je kriza izazvana iznenadnim i jednostranim raskidom koalicionog sporazuma kojim je bilo predviđeno da Građanski pokret Ura i Forca rotiraju funkcije predsjednika Opštine i lokalnog parlamenta. Zbog toga je prije dva dana Amil Grbović podnio ostavku na mjesto člana Opštinskog odbora Ure. To je učinio, kako je rekao, iz moralnih razloga.

- Zbog nepoštovanja koalicionog sporazuma iz 2022. o rotaciji gradonačelnika između Ure i Force, koji je trebao da stupi na snagu 3. juna 2024. godine, iz moralnih razloga podnosim ostavku na članstvo u OO Ura Ulcinj. Umjesto da funkciju gradonačelnika prepustimo koalicionom partneru iz Force, a preuzmemo mjesto predsjednika SO Ulcinj i na taj način nastavimo započete projekte i nesumnjivo dobre rezultate koje je imala koaliciona vlast na čelu sa Omerom Bajraktarijem, Ura se odlučuje na tajne pregovore sa opozicionom DUA o stvaranju neke nove većine - napisao je Grbović.

Upravo zbog prekida koalicionog sporazuma su u ulcinjskim SD i SDP donijeli odluku da prihvate poziv o formiranju nove lokalne vlasti, čiju će okosnicu činiti dosadašnji koalicioni partneri Forca, DP, SD i SDP uz podršku pet odbornika DPS-a.

Njima se priključila i Bošnjačka stranka, koja u ulcinjskom parlamentu ima jednog odbornika.

- Nakon što je skupštinska većina koja je vršila vlast u Ulcinju od 2022. godine i formalno prestala da postoji, OO BS Ulcinj je prihvatio poziv da bude dio nove lokalne većine, koju će činiti Forca, DPS, DP, SDP i SD - saopšteno je juče iz BS.

Oni su poručili da će doprinijeti planu daljeg razvoja Ulcinja.

- Stavljajući interes građana na prvom mjestu, kao i činjenicu da smo na pragu turističke sezone, Bošnjačka stranka će kao konstruktivan partner dati svoj doprinos na planu daljeg razvoja grada, sa posebnim akcentom na poboljšanje uslova života u naseljima gdje žive pripadnici bošnjačkog naroda - zaključili su u saopštenju.

Njaveća žrtva politizma Dritana Abazovića u ovoj priči jest Omer Bajraktari koji je proveo pola mandata na čelu Ulcinja.

Kada je došao na mjesto predsjednika Opštine na računu je zatekao samo 10.000 eura, a na kraju 2022. godine njegova administracija akumulirala je 2,5 miliona eura.

Ulcinj je najjužniji crnogorski grad na obali Jadranskog mora koji obiluje prirodnim resursima, ali njihova valorizacija nije na zadovoljavajućem nivou zbog izražene ekonomske diskriminacije. Potencijali i tradicija turizma u Ulcinju su neupitni, ali ograničeni kapaciteti infrastrukture koče jači razvoj turizma. Upravo je Abazović dok je bio dio "apostolske" vlade i kasnije premijer u manjinskoj otkočio mnoga pitanja na državnom nivou koja su sputavala Ulcinj.

Povratak Valdanosa, oživljavanje Solane, pripreme za izgradnju mosta preko Bojane i graničnog prijelaza, kao i najava dolaska svjetskog lanca Hilton u hotel Jadran koji je u ruševinama od zemljotersa 1979. godine bile su pozitivne vijesti sa juga Crne Gore u mandatu Bajraktarija.