Pokušaji samoubistva i smrt nastala samoozljeđivanjem povećali su se "dramatično" 2020. godine na sjeverozapadu Sirije, prema izvještaju Save the Children koji izvještava o gotovo 250 slučajeva takve djece samo u trećem kvartalu prošle godine. Ovo je područje poprište borbi između jedinica lojalnih režimu Bashar al Assada i pobunjeničkih snaga.

Samoubistva su se povećala za 86% između oktobra i decembra, a među onima koji su pokušali počiniti samoubistvo najmanje 42 djece ima 15 godina ili manje, a 18% ih ima između 16 i 20 godina. Save the Children prošle je sedmice dobio informacije o novom slučaju: 14-godišnjaku koji je počinio samoubistvo u kampu za raseljene osobe u Hami.

Nevladina organizacija pripisuje rast broja slučajeva stalnom pogoršanju životnih uslova na sjeverozapadu Sirije, nakon više od deset godina rata. Većina zabilježenih smrtnih slučajeva samoubistava, točnije 187, dogodila se među ljudima koji su raseljeni iz svojih domova.

Majd, stručnjak koji se bave mentalnim zdravljem u okviru organizacije Hurras Network, upozorava da "gotovo 15% odraslih pacijenata ima suicidalne misli", a djeca "postaju agresivna, izolirana ili osvetoljubiva".

Kao primjer navodi slučaj 15-godišnje djevojčice koja je bila u braku godinu dana. “Onog dana kad je izvršila samoubistvo posvađala se sa suprugom pa je on napustio kuću. Kada se vratio, pronađena je mrtva”, kaže taj član organizacije koja surađuje sa Save the Children.

Situacija se ponovila u slučaju Maher, 11-godišnjakinje čija je majka takođe pokušala počiniti samoubistvo nakon što se razvela i živjela u siromaštvu. Maher i majka su imale samoubilačke misli, uz stalne napade anksioznosti.

Direktorica Save the Children u Siriji, Sonia Khus, situaciju definira kao "alarmantnu" i "očajnu".

"Nevjerojatno je tužno što dosežu tačku u kojoj osim samoubistva ne vide drugi izlaz iz života u kojem ne mogu dobiti obrazovanje, dovoljno hrane ili odgovarajuće stanovanje“, kaže Khus apelirajući na donatore i međunarodnu zajednicu da ulažu u programe mentalnog zdravlja i zaštite žrtava.