"Pokret pet zvijezda" napustio je ključno glasanje o povjerenju u Senatu ranije u četvrtak, primoravši premijera da objavi raspad koalicije.

"Želim da najavim da ću večeras podnijeti ostavku predsjedniku Republike Italije. Današnje glasanje u parlamentu veoma je značajan događaj s političke tačke gledišta", naveo je Draghi u saopćenju.

"Većina nacionalnog jedinstva koja podržava ovu vladu od njenog formiranja više ne postoji", dodao je on.

Draghi je također rekao da je pokušao zadržiati vladu na okupu i ispuniti neke od zahtjeva "Pokreta pet zvijezda".

Glasanje o povjerenju postalo je žarište napetosti unutar Draghijeve vlade dok se stranke vladajuće koalicije pripremaju međusobno natjecati na izborima početkom 2023. godine.

No, predsjednik Italije Sergio Mattarella nije prihvatio ostavku premijera Marija Draghija, tražeći od njega da se sljedeće sedmice obrati parlamentu nakon što je stranka u vladajućoj koaliciji povukla podršku njegovoj vladi.

Mattarella je u saopćenju naveo da je odbio premijerovu ostavku, tražeći od njega da pruži zastupnicima priliku da procijene politička dešavanja u zemlji i odluče naredne korake.

Ako parlament ne iskoristi ovu priliku, predsjednik bi mogao razmotriti formiranje prijelazne vlade, koja bi vodila Italiju do novih izbora početkom 2023. godine.

Također, prijevremeni izbori na jesen su jedna od mogućnosti, u momentima dok se pokušava postići dogovor oko ključnih zakona o budžetu, koji su potrebni zbog velikih ekonomskih poteškoća za porodice i kompanije.

Draghi, bivši čelnik Evropske centralne banke, na čelu vlade je od februara 2021. godine.