Od početka njegovog političkog angažmana pa sve do danas bilo je jasno da politika Dragana Čovića ima destruktivan utjecaj na sve ono što ne predstavlja njegov vlastiti interes, pa i na bosanskohercegovačke Hrvate za čije se interese kako kaže bori. 

Nova potvrda navedene teze stigla je iz Mostara, sa proslave Čovićevog rođendana na kojem su među brojnim zvanicama bili Milorad Dodik i Fahrudin Radončić. 

Proslava rođendana u trenutku kada brojni hercegovački Hrvati s neizvjesnošću iščekuju naredne dane, jer su im oni prethodni prouzrokovali dovoljno problema zbog velikih požara, koji danima opterećuju svakodnevnicu žitelja Hercegovine. 

Prije samo nekoliko dana članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, načelnici hercegovačkih gradova uputili su zahtjev u kojem se traži odobrenje za upotrebu helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Džaferović i Komšić su odmah reagirali, dok je Dodik to odbio učiniti. 

Na taj način, Dodik je produžio agoniju građana Hercegovine, većinom Hrvata, koji su ostali prepušteni sami sebi, te volji i snazi volontera.

Čović od kojega se očekivalo da kao "prvi u Hrvata" kako voli da ga svi oko njega doživljavaju, iskoristi svoje prisne odnose sa Dodikom kako bi ga privolio da pomogne građanima ovoga kraja, to nije učinio. 

Telefoni su ostali "nijemi" na vapaj hercegovačkih Hrvata, ali ne i na rođendansko slavlje na koje je Čović pozvao Dodika koji je sa helikopterom došao na Bijeli Brijeg. 

Igrom slučaja, u Banja Luci su tokom proteklog vikenda snage odmjerili fudbaleri Boraca i Zrinjski, u okviru BH Premijer lige. Nakon utakmice navijači iz Mostara uputili su saopćenje u kojem navode da su policijski službenici MUP-a RS prema njima bili neprijateljski raspoloženi. 

Kako su istakli, sve majice i transparenti na kojima se nalazila hrvatska šahovnica su oteti i s njom nije bilo dozvoljeno ući na Gradski stadion u Banja Luci, uz već poznat repertoar represivnih metoda svima znan koji su barem jednom kročili na ovaj stadion.

Šamar navijačima Hrvatskog športskog kluba Zrinjski upriličio je Čović, koji je pod Bijeli Brijeg dozvolio parkiranje helikoptera s kojim se na proslavu uputio Dodik, dok su sa druge strane igrači Zrinjskog obavljali redovne trenažne aktivnosti. 

Prije nekoliko sedmica na gostovanju u sklopu programa RTRS-a, Dodik je podrugljivo i omalovažavajuće govorio o bh. Hrvatima, ističući kako on umjesto njih govori ono što oni ne smiju reći o Bošnjacima i Bosni i Hercegovini. 

Šutnjom na kontinuirano omalovažavanje Hrvata do strane Dodika, Čović ustvari postaje lider u majoriziranju i ponižavanju vlastitog naroda.

Bosanskohercegovački bi Hrvati bi stoga trebali da shvate malicioznost Čovićevog djelovanja koji se ne bori za nacionalni interes Hrvata, već iskključivo za svoju poziciju koja mu donosi veliku finansijsku korist.