Danas je Dan žalosti u Bosni i Hercegovini koji je proglašen nakon tragičnih i nemilih događaja u Gradačcu, gdje je Nermin Sulejmanović svirepo ubio nevjenčanu suprugu, a potom još dvije osobe. Isto tako, sinoć je u okviru Sarajevo Film Festivala prikazan film “Heroji Halijarda”, koji veliča četinički pokret, nakon čega se reakcije na društvenim mrežama naprosto ne smiruju. I dok situacija u našoj državi gori, Elmedin Konaković pronašao ja zanimaciju – analiziranje evropskog puta Bugarske i Rumunije.

Kako je napisao na Facebooku, od ambasadora BiH u Bugarskoj je tokom službene posjete saznao da je za vrijeme njegovog mandata, koji traje četiri godine, prosječna plata u toj zemlji udvostručena. Ponovio je da je plata “duplo veća”, očito aludirajući na to da se mi u BiH “bavimo glupostima” dok druga društva napreduju.

“Ambasador Rumunije mi je prezentirao podatke koji kažu da je ta zemlja iz Evropske unije povukla 75 milijardi eura tokom 16 godina članstva.  146,6 milijardi KM za predmetni period (9,1 milijardu KM godišnje). BDP Rumunije iznosio je 20 posto od prosjeka EU prije ulaska u EU (2007. godine). 2010. godine iznosio je 40 posto od prosjeka EU, 2020. godine iznosio je 77 posto od prosjeka EU.  Vrlo brzo će doći na prosjek BDP-a u EU.  Sve gore nabrojano zbog činjenice da su obje zemlje članice EU. Šta god mislili i kako god se osjećali političari u BiH, sve dok ove brojke ne postanu i naš cilj, naš fokus ne stavimo na procese koje nas vode prema EU, nismo pošteni prema onim koji su nas birali”, napisao je predsjednik Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova BiH.

Kako je dodao, “zapaljive izjave, svađe, konflikti, donesu nama poene, al’ našim građanima ne plaćaju račune i ljude u lijepoj BiH ne zadržavaju”. Ovom rečenicom šef bh. diplomatije vjerovatno je htio reći kako ubistva troje ljudi u Gradačcu, ali i prikazivanje četničkih drama na SFF-u, samo dovode do “zapaljivih izjava, svađa i konflikta” te da “donose poene”. Posebno je interesantna njegova šutnja u vezi sa sinoćnjim događajem na SFF-u, čiji crveni tepih je rado pohodio i pohodi sve ove godine.