Predstavnici opozicionih partija u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska danas će, kako su najavili, održati protestni skup na Trgu Krajine u Banjoj Luci. Protest je zakazan zbog gašenja signala televizije BN ali i zbog afere vezane za nabavku kisika za Univerzitetsko klinički centar RS.

Industrijski kisik uvezen iz Hrvatske koristio se kao medicinski u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjoj Luci tokom pandemije korone, a sumnja se da je zbog toga umrlo nekoliko ljudi. Postoji osnovana sumnja da su pacijentima u UKC RS umjesto medicinskog kisika davali industrijski kisik, koji je opasan po zdravlje ljudi. Vlada tog entiteta sve negira.

Sa navodima o aferi prvi je u javnost izašao predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović a nakon toga je gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković rekao je da se u UKC-u od početka pandemije do danas odvija najveća kriminalna afera svih vremena.

Prema saznanjima koja je iznio banjolučki gradonačelnik, kisik je nabavljala firma TGT Tehnogas Laktaši čiji je direktor Stanislav Čađo, bivši ministar unutrašnjih poslova RS. 

Navodno je TGT, koji je s UKC imao ugovor za nabavku kisika, dostavljao kisik iz Siska, gdje se proizvodi industrijski kisik, a onda ga "poturao" kao medicinski proizveden u Puli, koji ima potreban certifikat Agencije za lijekove BiH.

Nako toga su se pojavile informacije da se isto događalo i u bolnici u Trebinju te još nekim zdravstvenim ustanovama u RS. Premijer entiteta  Radovan Višković i ministar zdravstva Alen Šeranić sve su demantirali pokazujući nalaze iz beogradske laboratorije i tvrde da se liječenje pacijenata koristi medicinski kisik. Ali Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH poručila je kako  nalaz kontrole kisika nije valjan. 

Mirko Šarović je najavio prve tužbe građana koji sumnjaju da su njihovi bliski umrli zbog korištenja industrijskog kisika u njihovu liječenju nakon što su pripadnici MUP-a RS-a iz UKC izuzeli dokumentaciju  o nabavci kisika dok je Vlada Republike Srpske uzvratila krivičnom prijavom protiv Stanivukovića zbog "izazivanja panike među stanovništvom".