Predsjednik bh. entiteta Rs Milorad Dodik izjavio je danas da je posljednja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine "antiustavna i antidejtonska i dokaz da je ovaj sud dio podmuklog plana urušavanja Rs-a i da ruši odluku o konstitutivnosti naroda i ravnopravnosti entiteta", piše Faktor.

Dodao je da se ovaj sud ponaša bahato i antisrpski i da želi da Srbe majorizira i da ih isključi iz procesa ustavnog odlučivanja.

Dodik je danas u Banjoj Luci održao sastanak sa predstavnicima institucija iz Rs-a i predsjednicima parlamentarnih stranaka iz ovog entiteta "povodom najnovije antiustavne odluke takozvanog Ustavnog suda Bosne i Hercegovine".

Ustavni sud BiH je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici donio Odluku o izmjeni pravila Ustavnog suda i brisao odredbu člana 39. čime je onemogućena eventualna blokada ovog suda, a nakon povlačenja sudije Zlatka Kneževića.

Član 39. odnosio se na pitanje odgađanja sjednice i glasi:

- Sjednica Ustavnog suda u plenarnom sazivu kojoj ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske se odgađa s tim da će se, u slučaju ponavljanja iste situacije bez opravdanih razloga, naredna sjednica održati.

Jedini sudija iz Rs-a u Ustavnom sudu BiH je Zlatko M. Knežević, kojeg je NSRS krajem aprila pozvao da podnese ostavku. Knežević je potom obavijestio Skupštinu Rs-a da će nakon bolovanja, na kojem je trenutno, podnijeti zahtjev za prijevremenu penziju.

- Da bi donio bilo kakvu odluku na plenarnom vijeću, mora da prisustvuje bar jedan sudija iz Rs-a i tri iz FBiH, a u ovoj odluci nije bilo sudije iz Rs-a. To govori o njihovoj nervozi, pristupu i da su spremni da pod bilo kavim okolnostima idu da degradiraju Rs. Nama je ovo dalo priliku da osvijestimo u kakvom trenutku se nalazimo - rekao je Dodik.

Dodao je da je danas zaključeno da do petka u 12 sati Ustavni sud treba poništiti svoju odluku i vratiti je na prijašnju, odnosno da je ukine, a ne da je suspenduje ili da donese odluku da neće odlučivati po bilo kojem pitanju sve dok se ne donese Zakon o ustavnom sudu BiH.

- Te odluke očekujemo do petka u 12 sati. Ukoliko toga ne bude, dogovorili smo da će predsjednik Rs-a zatražiti savjetodavno mišljenje Ustavnog suda Rs-a o nastaloj situaciji i preporučiti pravni slijed ponašanja. Više sastanaka ove vrste neće biti, a nadležni u NSRS-u će odmah zakazati posebnu sjednicu NSRS-a za utorak na kojoj će se donijeti sljedeći zakoni i mjere – zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i o zaštiti osoba zbog kojih bi pokrenuli pitanje za ono na šta igraju – da je nesprovođenje odluka Ustavnog suda krivično djelo. Da NSRS u utorak usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH i hitno dostavi na odlučivanje Parlamentarnoj skupštini BiH. Treća stvar je da ćemo donijeti odluku o pokretanju izrade novog Ustava Rs-a u roku 90 dana – istakao je Dodik.

- Ovo je dokaz da priča o rušenju BiH ne stanuje u Rs-u. Odluka koja je jučer donesena podsjeća na onu iz 1991. kada je Parlament donio odluku da Hrvati i muslimani donose odluke većinom, mimo Srba - rekao je Dodik.

Naveo je kako poruke sa današnjeg sastanka u Banjoj Luci ne znače izlazak iz BiH, nego povratak u dejtonsku BiH.

- Vrlo smo odlučni da se krećemo ovim putem – dodao je Dodik.

Rekao je i da bi naredne mjere mogle biti još "rigoroznije" i ponovio ranije stavove da će Vlada Rs-a razmotriti da osigura novac za sve predstavnike iz Rs-a koji bi se eventualno povukli iz institucija na državnom nivou.

Predstavnici stranaka vladajuće koalicije također su pozvali Ustavni sud BiH da povuče svoju posljednju odluku.

Također, neki su izrazili "žaljenje" što danas u Banjoj Lujci nema jedinstva jer sastanku nisu prisustvovali opozicionari, dok su drugi, poput Darka Banjca iz NPS-a, ocijenili da ne razumiju njihov nedolazak u ovako krucijalnim trenucima za Rs kada više "nema nazad".

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je podvukla da je ovo skandalozna situacija koju je prouzrokovao Ustavni sud BiH.

- Očekuje nas nekoliko važnih koraka. Mi nismo pobunjenička grupa nego predstavnici institucija. Pozivam sve naše ljude da budu oprezni. Ovo je jedna u nizu vrlo bahatih i bezobraznih stvari koje se dešavaju u okviru BiH, ovakve odluke su usmjerene ka prekrajanju BiH i naših ustavnih prava koje namjeravamo braniti na sve moguće načine – rekla je Cvijanović.

Izrazila je razočarenje reakcijama evropskih zvaničnika i Evropske unije, te dodala i da je obeshrabruje ponašanje partnera iz FBiH koji "likuju u situacijama kada dolazi do preglasavanja".

- Negdje u dubini duše imam radost zbog ovog što su pokazali šta im je krajnji cilj, razvlastiti Rs uništiti je i tome služe dvoje sudija iz reda muslimanskog naroda, ratni predsjednik i potpredsjednica SDA. Oni pričaju o političkoj neutralnosti, ma nemojte - kazao je Dodik.

Ponovio da neće biti sukoba

- Nećemo potezati puške ni pištolje. Znali smo da pripremaju ovakve brljotine u pravnom prostoru i zato smo tražili da naša policija pojača prisustvo na međuentitetskoj liniji. I sada su tamo. Niko neće ugrožavati Rs. Ne postoji telefon sa kojeg mogu podići slušalicu i nazvati da ovo povučemo. To se neće desiti – istakao je Dodik.

Podvukao je da, dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH, neće biti nikakvog odlučivanja, pa tako ni o evropskom putu BiH.

Premijer Rs Radovan Višković je upitao kako da Rs odgovori na ovo pitanje, te da se ne može pravno odgovoriti na nepravne odluke, i podvukao da je Rs mogla i danas donijeti odluke, ali da su još jednom pružili ruku uz poruku "gospodo, urazumite se".

- Sa ovakvim odlukama, dogovora unutar BiH više nema. Je li ovo probni balon za neki novi potez – pitanje imovine… Nemojte da vam pada na pamet… Došla je voda do grla, prešli ste crvenu liniju. Gospodo iz Ustavnog suda BiH, odmaknite se od onih koji ne žele dobro ovom narodu. Vi ste u Ustavnom sudu da štitite, a ne da razgrađujete ovu zemlju – istakao je Višković

Predsjednik Ustavnog suda Rs Džerard Selman je kazao da su već upozoravali na nedosljednosti Ustavnog suda BiH.

- Dostavit ćemo obavještenje i mišljenje o novonastaloj situaciji. Zaključci sa današnjeg sastanka će ući u sferu i političkih i pravnih radnji. Ustavni sud Rs će zaštiti ustavno-pravni poredak Rs čime se šititi i ustavni poredak dejtonske BiH – kazao je Selman.

Ministar pravde Rs Miloš Bukejlović pozvao je još jednom da se razmotri validnost posljednje odluke Ustavnog suda BiH, te poručio da je donesena u neadekvatnom sastavu i da je bilo neophodno prisustvo sudije iz Rs.

-Pozivam ih da svoju odluku stave van snage – dodao je Bukejlović.