Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je u svom uvodnom obraćanju zastupnicima Narodne skupštine na današnjoj posebnoj sjednici kazao da je u igri živaca koja se igra već 20 godina, Ustavni sud Bosne i Hercegovine "izgubio živce i donio odluku koja je protivna RS-u".

Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a počela je danas u Banjoj Luci, a na dnevnom redu je Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

U predloženom zakonu je u prvom članu navedeno – "odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine neće se primjenjivati i izvršavati na teritoriji Republike Srpske". Predviđeno je i amnestiranje od krivične odgovornosti onih koji se ogluše o odluke Ustavnog suda BiH, pa se u članu 3. navodi: "Lica koja su dužna da postupaju po odredbama ovog zakona izuzimaju se od krivične odgovornosti propisane krivičnim zakonodavstvom BiH, u pogledu krivičnih djela u vezi sa izvršenjem ovog zakona i bit će zaštićena od institucija Republike Srpske".

Dodik je danas najavio da će, ukoliko SIPA, Sud i Tužilaštvo BiH, pokušaju onemogućiti ili spriječiti da se ne sprovode i ne primjenjuju odluke Ustavnog suda BiH u RS-u, zabraniti i njihov rad u Republici Srpskoj.


Također, najavio je brojne rigorozne korake za sve sudove ili sudije u RS-u koji eventualno donesu odluku da će sprovesti neku odluku Ustavnog suda BiH, uključujući i zatvorsku kaznu od jedne godine, te gašenje tog suda.

- Ustavni sud BiH je pokazao da je navijački, inkvizicijski prekršio Ustav, otvorio novu ustavnu praksu, koristeći iza sebe političku silu zemalja koje su se okupile oko toga – rekao je Dodik.

Kazao je kako su "sudije Srbi tamo bili samo popuna", a da su bili isključeni iz sistema odlučivanja, dok "Ustavni sud BiH sprovodi bošnjačku centralističku politiku uz pomoć stranaca".

- U kontiunitetu krše Ustav, od početka. Moram da priznam da je ova odluka, od prije nekoliko dana, ključni dokaz njihovih namjera da donose odluke putem većine, tri stranca i dva člana Ustavnog suda BiH, a to su ratni predsjednik SDA i bivša potpredsjednica SDA i da tako donose najčešće odluke po sistemu 5-4, kao što je odluka o Sudu i Tužilaštvu BiH. I šta hoćete, da nam sa Seadom Palavrić i Ćemanom, i troje stranih sudija od kojih je jedan "šiptar", šta god ko mislio, baš me brige. I ne treba da objašnjavam šta znači za Srbe u ovakvim konstelacijama odnosa, i Kosova i svega drugog i da dođe iz Albanije "šiptar" da kaže šta je pravo. Ma molim vas, nemojte nam to raditi – kazao je Dodik.

Podvukao je da RS radi ozbiljan posao.

- Nadam se da postoji svijest o važnosti ove tačke dnevnog reda i da sada djelujemo putem zakona, za razliku od ranijih zaključaka - istakao je Dodik.

Dodao je i da je vjerovatno sljedeće - zabrana rada Suda, Tužilaštva i SIPA.

- Ja ću biti taj koji će predložiti ponovo Skupštini donošenje zakona da se zabrani djelovanje SIPA-e, rad Tužilaštva i i da se ne primjenjuju odluke Suda BiH na prostoru RS-a, dok se pribavi njihov ustavni osnov. Ukoliko krenu sa rigidnim primjenama, mi ćemo odbaciti i te institucije. Naravno, galamit će američki ambasador da to nije u skladu sa ustavnim principima... – dodao je Dodik.

Kazao je i kako ove tri institucije još "nisu pribavile ustavni osnov".

- Svi ti koji su nametnuti da budu represivni organi prema RS-u, a ako ne dozvole da se ne primjenjuju odluke Ustavnog suda BiH u RS-u, bit će izbačeni i ja ću predložiti skupštini i te zakone – dodao je Dodik, te podvukao da se ne smije dopustiti da postoje Sud i Tužilaštvo BiH na ovaj način.

Istakao je i da je visoki predstavnik u BiH donio 473 odluke, "gdje je kasnije proglasio zakone", a da je sve to legitimisao Ustavni sud BiH.

- Ovo je dan u kojem ulazimo u novu priču. Da imamo jedan novi odnos prema Ustavnom sudu BiH, kao što je i prema visokom predstavniku. Nigdje u Dejtonu ne piše da će se u Službenom glasniku objavljivati odluke visokog predstavnika, a mislim da od 2010, 2011. godine nije objavljena nijedna odluka – rekao je Dodik.

Podvukao je da RS "ne krši Dejtonski sporazum".

- Kažemo, dajte da donesemo zakon o Ustavnom sudu BiH, mi predlažemo da troje sudija bira RS, a šestero FBiH i da odlučuju u kvorumu gdje moraju biti prisutni svi. Time ne štitimo samo Srbe, nego i Hrvate i Bošnajke, neće biti nesporazuma, jer najveće nesporazume ovdje pravi Ustavni sud BiH i stranci, poput ambasadora Murphyja koji misli da je ovdje još 1995. i da putem svojih šefova može šta hoće – kazao je Dodik.

Naveo je i da, kada je dao ultimatum Ustavnom sudu BiH i rok do petka u podne da povuče posljednju odluku, da se nadao da oni to neće ispoštovati.

- Bojao sam se da neće slučajno, a pošto nisu uradili, sa radošću sam dočekao i predložili smo ovaj zakon – kazao je Dodik.

Najavio je nove rigorozne mjere.

- Ako Ustavni sud BiH donese neku odluku i naloži naprimjer sudu u Trebinju, i ako sudija to uradi, doći ćemo u ovu skupštinu i ukinuti taj sud – rekao je Dodik i najavio kako će u tom sudu i tamo zaposleni ostati bez budžetksih sredstava i time bez posla.

- Da li je to rigorozno? A zašto poštujete odluke stranaca? – pitao je Dodik.

Najavio je i izmjene Krivičnog zakona RS-a i Zakona o krivičnom postupku, te da će predvidjeti kaznu zatvora od godinu dana za onoga ko "inkriminira" ovakvu odluku RS-a.

Ponovo je govorio da BiH nije država, nego samo državna zajednica, te izrazio uvjerenje da se pitanje imovine nikada neće ni naći na dnevnom redu na državnom nivou.

- Uzimanje imovine je zatvaranje radnje koja se zove RS, kao što je zatvaranje radnje BiH to što neće dobiti imovinu – dodao je Dodik.

"Američko osoblje prijetilo bankama da ne sarađuju sa Vladom RS-a"

Rekao je i kako je "američko osoblje prijetilo" poslovnim bankama da ne sarađuju sa vlastima u ovom entitetu i Vladom RS-a.

- Američko osoblje u BiH je direktno podržalo mjere da spriječi da RS izmiri svoje obaveze, prijetnjama poslovnim bankama da ne učestvuju u transakcijama. Prijetili su poslovnim bankama ovdje da, ukoliko sarađuju sa vlastima i Vladom RS-A, da će im ukinuti korespondentost. Naravno, nije Murphy to radio. Mi znamo da je to bilo – kazao je danas Dodik.