Za 10. maj zakazana je sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na kojoj će se voditi redovna, šestomjesečna, rasprava o situaciji u Bosni i Hercegovini. Na tim se sjednicama raspravlja o izvještaju visokog predstavnika za protekli šestomjesečni period tako da se očekuje dolazak Christiana Schmidta. Kako Rusija ovog mjeseca predsjedava Vijećem sigurnosti, već su počeli dijeliti izvještaj Vlade Republike srpske o situaciji u BiH, koji je u UN uputio premijer Radovan Višković. Postoji mogućnost da se i taj dokument nađe na dnevnom redu sjednice Vjeća sigurnosti UN-a.

Da ne znate kakvu politiku vodi Milorad Dodik mogli biste pomisliti da je ovo jedan sasvim solidan izvještaj u kojem se govori o opredjeljenosti za integraciju u Evropsku uniju i provođenje neophodnih reformi. Istina, ne spominje se da su upravo predstavnici Srba u institucijama Bosne i Hercegovine blokirali provođenje reformi i ispunjavanje uslova iz kandidatskog statusa. Nema ni riječi o secesiji, razdruživanju, državnoj imovini… Ali ponavlja se stav o Christian Schmidt nije visoki predstavnik i da sstrani sudije u Ustavnom sudu BiH trebaju otići.

Međutim, najvažniji dio izvještaja jeste onaj u kojem Vlada Republike srpske obavještava Vijeće sigurnosti da je zajedno sa “Trojkom”, odnosno Elmedinom Konakoviće, Nerminom Nikšićem i Edinom Fortom, te HDZ-om, odnosno Draganom Čovićem, uspjeli otkloniti jedinu prepreku "regionalnoj integraciji", inicijativi "Otvoreni Balkan".

- Sada kada SDA više nije dio Vijeća ministara BiH, Republika srpska se nada da će se Bosna i Hercegovina pridružiti Otvorenom Balkanu u narednoj godini - dio je izvještaja.

Dakle, Bošnajci moraju biti svjensi šta su im pripremili Dodik, Čović i “Trojkaši”, spremili su im veliku Srbiju, spremili su im da Bosna i Hercegovina i Bošnjaci u njoj budu srpska kolonija, i da se, kao što smo to vidjeli jučer u Parlamentu Federacije BiH ništa ne pitaju. Srbi i Hrvati će donositi osluke, a Bošnjaci će imati svoje konakoviće, forte i nikšiće koji će sve to prihvatati, jer Srbi i Hrvati su sada drugačiji, “reformisani”.