Više od deceniju svjedoci smo prijetećih poruka Milorada Dodika da će "Republika srpska postati nezavisna", "Republika srpska će se otcijepiti"…"Bosna i Hercegovina ne postoji". S druge strane imamo "crnu listu", poruke zapadnih zvaničnika koji mu kao uzvrate opominjući ga da je Bosna i Hercegovina suverena i nezavisna država, da je Rs samo entitet u okviru Bosne i Hercegovine.

Tako je nedavno Dodik izjavio da će se entitet na čijem je čelu otcijepiti od Bosne i Hercegovine ako visoki predstavnik Christian Schmidt nametne zakon o državnoj imovini.

“Onog trenutka kada Schmidt nametne zakon o imovini, te noći bit će donesena odluka o samostalnosti Republike srpske”, rekao je Dodik.

Koliko je zaista Rs "samostalna" već sada i da li se Dodikovim izjavama treba smijati i potcjenjivati ih i vjerovati da će međunarodna zajednica zaista reagirati ukoliko bi krenuo u ostvarenje svojih planova?

“Zabrinutost međunarodne zajednice koju iskazuju je neiskrena i na nivou one iz 1990. Šta god da se bude dešavalo u budućnosti oni neće reagirati. Na nama je da budemo spremni da branimo i sačuvamo teritorijalnu cjelovitost naše domovine svim sredstvima i po svaku cjenu”, poruka je Ramiza Salkića, zastupnika SDA u Narodnoj skupštini Rs-a.

Već duže vrijeme svake sedmice na drugom mjestu, uz međuentitetsku liniju okupljaju se SNSD-ove pristalice poručujući da je to "granica", što nisu nimalo bezazleni politički potezi.

Svake godine u Banjoj Luci, ali ove po prvi puta u Istočnom Sarajevu, organizirana je parada 9. januara kojim je obilježen neustavni dan Rs-a. Ništa drugo do demonstracija sile.

Dodik ima svoju vladu, na čijem čelu samo formalno sjedi Radovan Višković. Kompletan pravosudni entitetski sistem pod njegovom je kontrolom. I članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, koja slijepo izvršava sve njegove zadatke. Tu je vojna sila, do zuba naoružani pripadnici MUP-a Rs-a, brojna lovačka društva koja su davno naoružana dugim cijevima, razne zaštitarske agencije...Dodik ima i svoje obavještajce.

Pod kontrolom ima sve medije u Rs-u, izuzev BN Televizije. Ima svoju Republičku izbornu komisiju. U NSRS-u ima dvotrećinsku većinu što mu je dovoljno za usvajanje novog ustava Rs-a koji je već napisan. Dodik kontrolira i Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Ukratko, Dodik nikada nije bio jači i kontrolira sve političke procese u Bosni i Hercegovini.

Geopolitička situacija se mijenja iz dana u dan, a što itekako pogoduje nekadašnjem glavnom američkom igraču, "dašku vjetra na Balkanu".

S obzirom na to da Zapad postavlja i ruši vlade širom svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini, lider SNSD-a pokazao se kao jedini projekat međunarodne zajednice koji nije pušten niz vodu nakon jednokratne upotrebe. Traje evo već 25 godina. Razlog je promjena međunarodnog dresa.

Njegove prijetnje otcjepljenjem izgovorene nakon rata u Ukrajini imaju mnogo veću težinu i opasnije su nego li kada ih je izgovarao prije deset godina.

Dodik, kada se sve sagleda, više i ne odlučuje sam. Sve sada diktiraju veliki igrači na svjetskoj sceni, a on to obilato koristi. Odabrao je stranu. Leđa mu čuva Vladimir Putin i Rusija, te Aleksandar Vučić i Srbija koju je Amerika označila kao ključnog igrača na Balkanu, a istovremeno igra i s Rusijom. I zašto bi on sada stao u svojim "paklenim planovima"?

Salkić smatra da “međunarodna zajednica svjesno dopušta Miloradu Dodiku da provocira sukobe u Bosni i Hercegovini”.

“Ne žele da ozbiljno intervenišu i Bosnu i Hercegovinu pretvore u državu s normalnim ustavnim uređenjem po mjeri svih njeni građana. Naše ustavno uređenje posljedica je agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Rezultate progona, masovnih zločina i genocida uvažili su kreatori Dejtonskog mirovnog sporazuma i nametnuli dvoentitetsko uređenje građanima Bosne i Hercegovine”, kaže Salkić za Faktor.

Mnoge nadležnosti, nastavlja on, uključujući pravo da entitetskim glasanjem sve zaustave, date su entitetu Rs koje oni koriste da učine ovu zemlju nestabilnom uz kontinuiranu seperatističku težnju i prijetnju.

“Međunarodna zajednica to vidi, ali ne želi otkloniti ova rigidna rješenja već licemjerno podržava evropski put Bosne i Hercegovine kad se promijene neustavni zakoni u entitetu Rs. Dakle, mi možemo naprijed kad entitet Rs to odluči, tj. Milorad Dodik, koji kaže da se Bosna i Hercegovina treba raspasti. Ovakvim postupkom međunarodna zajednica šalje poruku da je u slučaju Bosne i Hercegovine entitet Rs jači od države, jer evropski put Bosne i Hercegovine ovisi o odlukama entiteta”, pojašnjava Salkić.

Nadalje, naglašava da su “seperatisti na čelu s Dodikom postupcima međunarodne zajednice godinama ohrabrivani i zbog toga oni neće stati po cijenu ugrožavanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini“.

“Oni znaju da međunarodna zajednica neće intervenisati na njihovu štetu šta god da urade u budućnosti. Jer nakon što su njihovi prethodnici počinili genocid dobili su entitet i entitetski veto protiv države od te iste međunarodne zajednice”, zaključuje naš sagovornik.