Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko pohvalio je u ponedjeljak u Minsku predsjednika Republike srpske Milorada Dodika jer “štiti interese pravoslavaca” na zapadnom Balkanu, na šta mu je Dodik uzvratio zahvalom na političkoj potpori.

Dodik je boravio u radnoj posjeti Bjelorusiji u trenutku kad je suočen sa sve oštrijim kritikama Zapada zbog secesionističke politike i podrivanja stabilnosti Bosne i Hercegovine. Zbog toga je pod sankcijama SAD-a i Velike Britanije, dok je Njemačka uskratila financijsku potporu vlastima Republike srpske.

Predsjednika RS-a rekao je kako se s Lukašenkom dobro razumije jer su obojica pod zapadnim sankcijama pa je tim prije važnije da sarađuju. Pohvalio se kako je zahvaljujući vlastima RS-a blokirano nastojanje da se Bosna i Hercegovina pridruži sankcijama protiv Bjelorusije zbog njezine podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu te je dodao kako se raduje jer Bjelorusija “uspješno odolijeva sankcijama”.

“On (Lukašenko) je živa legenda”, izjavio je Dodik novinarima nakon susreta s bjeloruskim diktatorom za kojega je rekao da mu je poput brata.

Dan ranije Dodik je, nakon posjete bjeloruskoj “Holding kompaniji Belkommunmaš”, najavio da će RS kupiti deset ekoloških autobusa za potrebe svojih gradova.

Dodao je da uz svaki autobus idu i stanice za punjenje te rekao da Republika srpska kupuje i opremu za poljoprivredu u vrijednosti pet miliona dolara, prenosi ATV.

“Ta oprema će se davati našim poljoprivrednicima prema važećim podsticajima”, istakao je Dodik.

Sve u svemu, Milorad Dodik je u Bjelorusiji ugovorio kupovinu opreme u ukupnoj vrijednosti od oko 10 miliona eura, što je mnogo manji iznos novca od onoga koji je Kanton Sarajevo iskrcao Bjelorusiji za isporuku tridesetak trolejbusa.

Naime, aktuelna vlast Sarajevskog kantona (SDP, Naša stranka i  NiP) ugovorila je ranije s Bjelorusijom isporuku 29 trolejbusa ukupne vrijednosti 19,8 miliona eura, odnosno približno 40 miliona maraka. To je dvostruko više od vrijednosti posla koji je u Bjelorusiji ugovorio Milorad Dodik.