Na današnjoj konferenciji za novinare nakon sjednice izvršnog komiteta SNSD-a, održanoj u Banjaluci Milorad Dodik, predsjednik Rs-a ponovio je da je za Rs politika Christiana Schmidta, visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini neprihvatljiva i da je on nelegalan i ne može da donosi ništa. Uz ostalo, Dodik je naveo da Schmidt to polako počinje shvatati, jer je otkazao za danas najavljeni sastanak u Banjaluci i nije došao u ovaj grad.

Dodik je također dodao da je Schmidt ˝nametnuo neki zakon o zaštiti sebe samog, što nema nigdje u novijoj političkoj historiji, ali ima ovdje u Bosni i Hercegovini, koja ne odbacujući to da pojedinac može da nametne zakon, apsolutno urušava svaki oblik svoje suverenosti i integriteta koji bi mogla da gradi

˝Mislim da treba odustati od manifestacija nemoći s njegove strane. Mi nećemo prihvatiti nijednu njegovu odluku i bilo šta što on odluči ili djeluje, za nas nije obavezujuće. On ne može da uđe ni u jednu instituciju u Rs-u, bilo s kim da se želi sastati, nije mu na raspolaganju to što misli da jeste i njemu je to savršeno jasno. Vidim da je odustao da dolazi danas u Banjaluku, što može biti korisno u smislu njegovog shvatanja da ovdje nije dobro došao˝, naveo je Dodik, dodajući da je obaviješten da je stvorena atmosfera u kojoj bi se mogla narušiti ukupna pa i Schmidtova bezbjednost u Rs-u, a Dodik ne želi da se nasilje primijeni prema bilo kome pa i prema ˝turisti˝, čija bi pojava dovela do toga.

Uz ostalo, istaknuo je da je ˝raskrinkana˝ Schmidtova pozicija, a visokog predstavnika je uporedio sa ˝lopužom koju prati zla kob˝.

˝On je taj koji izaziva i bilo bi dobro da se ne primijenjuje nikakva sila i da on u najširem mogućem krugu zaobilazi Rs. Ako baš bude morao prolaziti kada ide kući u Njemačku, onda neka brzo proleti kroz Rs, što je moguće prije, ako ide autom, ali ne ide, on ide avionom. U svakom slučaju, njegova uloga i sramno nametanje zakona i odluka apsolutno treba biti odbačeno i SNSD to čini zajedno sa svojim koalicionim partnerima na veoma vidljiv način˝, poručio je Dodik, dodajući da Schmidt sve svoje ideje provodi uz podršku nekoliko ambasadora koje ima uz sebe.

Osim teme koja se ticala Schmidta, Dodik je rekao da će u Rs-u učiniti sve da sačuvaju mir i izvrše redovne isplate i obaveze. Poručio je ovom prilikom i to da je Rs stabilna.