Bugarski predsjednik Rumen Radev imenovao je u utorak prelaznu vladu koju vodi premijer Dimitar Glavčev i odredio 9. juni kao datum za vanredne izbore, navodi se u saopćenju iz ureda predsjednika. Parlamentarni izbori trebalo bi da se poklope sa izborima za bugarske članove Evropskog parlamenta.

- Moramo biti garant stabilnosti, ne možemo dozvoliti da naša zemlja bude uključena u ustavnu krizu, (i) ... bude talac partijskih ambicija i želja - rekao je Glavčev tokom ceremonije primopredaje vlade.

Glavčev, 60, ranije je bio na čelu Revizorske komore.

Bugarska, najsiromašnija članica EU i jedna od njenih najkorumpiranijih država, potresena je političkom nestabilnošću od protesta protiv korupcije 2020. Do izbora u aprilu 2023. njome je upravljao niz prelaznih vlada, koje je imenovao Radev u nedostatku stabilne izabrane koalicije. Ranije ovog mjeseca, ministrica vanjskih poslova Marija Gabrijel nije uspjela da formira vladu nakon ostavke premijera Nikolaja Denkova iz PP-a 5. marta, prenosi FENA.

Pregovori o novoj vladi propali su prošlog mjeseca kada je bivša komesarka EU Marija Gabrijel, koja je trebalo da postane premijerka u rotirajućoj vladi, povukla svoju nominaciju nakon mukotrpnih pregovora između njene stranke desnog centra GERB i reformističkog anti-korupcijskog savez Nastavljamo promjene i Demokratske Bugarske (PP-DB).

Radev je tada predložio Glavčeva, bivšeg člana Gabrijelove stranke GERB, za formiranje prelazne vlade u roku od sedam dana. Glavčev je krajem prošle sedmice predstavio sastav vlade, a privremeni kabinet je položio zakletvu tokom posebne ceremonije u utorak.

Nikolaj Denkov, koji predstavlja Nastavljamo promjene, vodio je bugarsku vladu prvih devet mjeseci planirane rotacije, a Gabriel je bila njegov zamjenik i ministar vanjskih poslova. Podnio je ostavku u martu, otvorivši put Gabrijel da postane premijerka u narednih devet mjeseci.

Ali Gabrijel, koja je prethodno vodila digitalne i inovacijske portfelje EU u dva mandata kao evropski komesar, rekla je da se povukla zbog „koordinisanog odbijanja“ 11 ministara da učestvuju u njenoj vladi koju je predložila „i nepostojanja dogovora tokom naknadnih pregovora.”

U intervjuu za Financial Times, odlazeći premijer Denkov rekao je da je korupcija u Bugarskoj utrla put ruskom miješanju i doprinijela kolapsu vladajuće koalicije. Denkov, koji je vodio vladu manje od godinu dana, rekao je da je pokušao da se bori protiv korupcije i ruskog miješanja tokom svog mandata, jer su oni "povezani jedno s drugim".

„Mnogi ruski uticaj u prošlosti, na primer u energetskom sektoru, dolazio je kroz korupciju“, rekao je Denkov za list u intervjuu objavljenom u utorak.

Bugarska historija je izuzetno komplikovana i složena počevši od samog imena naroda preko društveno-političkog razvoja. Ova država i njeni građani su imali izuzetno turbulentnu transformaciju iz Osmanskog carstva u nezavisnu državu kroz brojne ratove u 20. stoljeću i na kraju unutrašnje borbe protiv muslimanskih manjina pred krah komunističkog režima.

Upravo je Carska Rusija imala presudnu ulogu u sticanju nezavisnosti i širenja Bugarske na isti način kao što je pomagala Srbiju i Crnu Goru protiv Osmanlija i Austro-ugarske.

Bugari se ne mogu se ponositi svojom historijom za vrijeme Drugog svjetskog rata, jer su tada bili saveznici sa nacističkom Njemačkom, a poslije Drugog svjetskog rata saveznici sa SSSR-om. Lustracija i sučavanje sa fašističkim naslijeđem su propuštene prilike koje otežavaju bolju budućnost Bugarske.

Proces demokratizacije Bugarske kao i većine država nekadašnjeg istočnog bloka išao je vrlo otežano zbog demografske erozije, visokog nivoa korupcije, nepotizma i organizovanog kriminala. Ulazak Bugarske i Rumunije u NATO i EU je bila politička odluka zapada da ograniči uticaj Rusije što se jasno pokazalo kroz rusku agresiju na Ukrajinu.

Bugarska je tradicionalno najsiromašnija članica EU koju parališu brojni strukturalni problemi. Ekonomija Bugarske je nefunkcionalna, a organizirani kriminal, tajkuni i njihovi klanovi se nadmeću za resurse, pozicije i upravljanje državom koja svojim zakonima često olakšava korupciju koja je postala društvena norma.