Nakon posljednjih izbora u Turskoj nije trebalo dugo čekati da se jave dežurni kritičari i „poznavaoci“ turske politike, a između ostalih, na prvom mjestu je „Dnevni Avaz“. Naime, ova dnevna novina prva je na osmatračnici među onima koji su preplaćeni na događaje u Turskoj pa je brže-bolje kritiziraju i to u pravilu koristeći se fabrikacijama i netačnostima. Ustvari, cilj je turski lider Recep Tayyip Erdoğan i njegova AK Partija.

Naime, na posljednjim lokalnim izborima u Turskoj AK Partija nije ostvarila očekivane rezultate, što je „Dnevni Avaz“ iskoristio kao priliku da prozove bosanskohercegovačke političare jer, eto, navodno ne smiju da kritikuju predsjednika Erdoğana. Upitno je i zašto bi uopće neko kritizirao nekoga zato što njegova stranka nije ostvarila očekivane rezultate na izborima u vlastitoj državi, a mediji poput „Dnevnog Avaza“ naravno mogu prema vlastitim interpretacijama izvesti vanjskopolitičke analize samih izbora.

No, koliko uopšte autor ili naručitelj teksta u „Dnevnom Avazu“ poznaju politiku u Turskoj upitno je, s obzirom da kažu kako „opoziciju u CHP predvodi Ekrem Imamoğlu“, koji je ustvari samo gradonačelnik Istanbula, a predsjednik stranke CHP je Özgur Özel. Eto prilike da i to nauči.

Osim toga, potrebno je iznijeti i neke činjenice o rezultatima posljednjih izbora.

Kao prvo, opoziciona stranka CHP nije ostvarila neki poseban uspjeh svojim zaslugama, niti je nešto posebno ojačala. Glavni razlog zašto AK Partija nije ostvarila željeni uspjeh je smanjena izlaznost na izbore. Naspram prošlih izbora 2019. godine, izlaznost je manja za oko devet posto, a riječ je većinom o glasačima AK Partije.

Ukratko, AK Partija se ustvari takmičila sama sa sobom, jer je ispred sebe imala određeni dio glasača koji su nezadovoljni pojedinim okolnostima iz nedavne prošlosti, kao što je stanje ekonomije, zatim određenim odlukama po pitanju penzionera i slično. Iako opozicija godinama glasače AK Partije naziva „ovcama“, aludirajući na to da ne razmišljaju svojom glavom, suprotno tome na ovim izborima pristalice AK Partije su pokazale da itekako koriste svaki vid demokratije, da kroz izbore i nagrađuju i kažnjavaju svoju stranku, da kroz svoj glas iskazuju i zadovoljstvo i ljutnju, te na taj način i šalju poruku da njihova stranka mora nešto promijeniti. Kao rezultat toga, određeni broj glasača odlučio je ne izaći na izbore.

S druge strane imamo simpatizere opozicione CHP koji otvoreno kažu “glasat ćemo i za papuču“, time govoreći da uopće nije bitno ko je kandidat, da nemaju kriterije, već da je bitno samo da pobijedi „njihov“. Ko je ovdje ovca, samo od sebe se nudi kao odgovor.

Autor ili naručitelj teksta „Dnevnog avaza“ govori o porazu Recepa Tayyipa Erdoğana, istoga onog Erdoğana koji je samo prije devet mjeseci pobijedio na predsjedničkim izborima, iako je njegovog protivnika podržalo nekoliko stranaka. O nekakvom porazu istog onog Erdoğana koji je pobijedio na 17 izbora na koje je izišao. Dakle, piše se o autokratiji u državi gdje je izlaznost na izbore veća od 80% (osim na posljednjim izborima) i gdje narod koristi svaki vid demokratije i na taj način bira ili ne bira određene predstavnike.

Također, da naglasimo da je CHP nakon svakog poraza optuživao na razne načine, kako vlast, tako i narod, ali nikada nije priznao poraz, dok je predsjednik Recep Tayyip Erdoğan istu noć nakon izbora izašao i rekao „Primili smo poruku našeg naroda. Pobijednik je naša nacija. Ovo će biti prekretnica. Radićemo na tome da otklonimo nedostatke.“

Uprkos svemu ovome, autor teksta „Dnevnog avaza“ sapliće se u vlastite nelogičnosti koji proizlaze iz političke ostrašćenosti te spominje neku autokratiju, a da pritom uopće nije upoznat s politikom i strankama u Turskoj. Naime, uporno poziva domaće političare da kritikuju Erdoğana, zaboravljajući da su posljednji izbori bili lokalni, te da su odnosi na državnom nivou nešto sasvim drugo.