Ovom presudom je i definitivno završena pravna borba roditelja i kad tad pravna država će morati odreagovati i implementirati presude, objavila je OŠ "1. Mart" Vrbanjci, koja radi u okviru OŠ "1. Mart" Jelah kao odjeljenje za instruktivnu nastavu, a koja je osnovana zbog diskriminacije djece u OŠ "Sveti Sava".

Djeca bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca već osam godina prate instruktivnu nastavu u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kotor Varoš jer prosvjetne vlasti RS-a neće da omoguće izučavanje nacionalne grupe predmeta. I ove godine je nastava iz nacionalne grupe predmeta organizirana u prostorijama Medžlisa za 58 učenika, a umjesto nastavnika iz njihove matične škole u RS-u, OŠ “Sveti Sava”, predaju im nastavnici iz OŠ “Prvi mart” iz Jelaha, po nastavnom planu i programu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Prošle godine Vrhovni sud RS usvojio je tužbeni zahtjev učenika bošnjačke nacionalnosti i njihovih roditelja iz Vrbanjaca, utvrdivši diskriminaciju učenika, povredu prava na obrazovanje i nejednak tretman u odnosu prema drugoj djeci u tom entitetu.

Ovom presudom je naloženo OŠ "Sveti Sava” u Kotor Varoši, kojoj pripada Područna škola Vrbanjci, ali i entitetu RS, da u tu školu uvedu i uvrste nacionalnu grupu predmeta po bosanskom planu i programu iz Zeničko-dobojskog kantona.

No, entitet RS i Osnovna škola “Sveti Sava” Kotor Varoš uputili su žalbu Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, koja je, kako se navodi u objavljenoj odluci, odbijena.