Jučer je objavljen nacrt liste prvenstva kandidata za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih u Kantonu Sarajevo. Ovaj nacrt liste utvrdila je Komisija za provođenje javnog poziva za subvencioniranje rješavanje stambenog pitanja mladih pri Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Od ukupno 1.304 prijave, 1.141 aplikant ispunio je uvjete javnog poziva, dok ih je ukupno 163 ostalo “ispod crte”. Valja istaći da nisu ostvarili pravo za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja i mladi čiji su očevi, naprimjer, ratni vojni invalidi, dok će pojedinci bliski političkim strankama na poziciji u glavnom gradu dobiti novac iz budžeta.

Jedna od njih je i Mirela Bubalo, trenutna savjetnica ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića i bivša savjetnica federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare. Riječ je o osobi koja je, prema pisanju portala Istraga.ba, zajedno s prijateljicom slala anonimne krivične prijave protiv direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i drugih osoba s ciljem njihove diskreditacije, a zatim je pisala i za portal Pressmedia koji služi za političke obračune pojedinih političkih i/ili interesnih struktura.

Iako kandidat mogu uložiti prigovor Ministarstvu u roku od sedam dana počevši od jučer, 12. decembra 2023. godine, teško je za povjerovati da će ipak djeca kategorija koje bi trebale imati prednost na ovom konkursu ići ispred mirela bubala.

Kompletnu listu onih koji su ostvarili pravo na subvenciju možete pogledati ovdje.