Mahir Mešalić, šef Kluba zastupnika Demokratske fronte (DF) u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine saopćio je da je DF danas uputio zahtjev Mirjani Marinković Lepić, predsjedavajućoj Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da se na dnevni red sjednice uvrsti zahtjev za smjenu, odnosno razrješenje Lidije Bradare sa mjesta predsjednice entiteta Federacije Bosne i Hercegovine. Kao razlog zahtjeva za njenu smjenu navedeno je da Bradara krši zakletvu, odnosno da nije dostojna navedene funkcije.

˝Na osnovu člana IV.B.1.3(1) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i člana 133. Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH podnosimo Zahtjev za utvrđivanje prijedloga za smjenu/razrješenje predsjednice entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, gospođe Lidije Bradare radi kršenja zakletve, odnosno nedostojnosti za vršenje navedene funkcije, te proslijeđivanje istog Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine na dalji postupak i odlučivanje˝, navodi se u zahtjevu.

Aktuelna je predsjednica entiteta Federacija BiH, navode iz DF-a, prije četiri dana iznijela sporne i neprihvatljive stavove u pogledu ličnosti osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića i njegovog učešća u presuđenom udruženom zločinačkom poduhvatu i izvršenju teških zločina.

˝Navela je:´U svakom slučaju ne možete se odreći prijatelja koje steknete tokom života. Teško je u Bosni i Hercegovini imati jednu istinu. U toj dvorani su sjedili potencijalni osuđenici za ratne zločine ili su počinili ratne zločine, ali se za to ne zna. Osuđenik koji je odležao kaznu valjda prestaje biti osuđenik za ratni zločin´˝, navodi se.

Iz DF-a poručuju da je Bradara direktno prekršila zakletvu kojom se obavezala na poštivanje Ustava FBiH i vladavine prava, da njena izjava data u funkciji predsjednice entiteta Federacija BiH ispunjava propisane uvjete za postojanje osnovane sumnje da je počinila nekoliko krivičnih djela u sticaju, da je povrijedila brojne žrtve zločinca Kordića namjerno stvarujući atmosferu njihove dodatne viktimizacije, beznađa i straha, te da su to razlozi nedostojnosti za dalje obavaljanje funkcije predsjednice entiteta Federacija BiH.

Podsjećamo, zbog političke odgovornosti koju je vršio u aprilu 1993. godine, u vrijeme pokolja u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u dolini Lašve, Kordić je osuđen na 25 godina zatvora za više krivičnih djela: protupravni napad na civile i civilne objekte, bezobzirno razaranje koje nije opravdano vojnom nuždom; pljačkanje javne ili privatne imovine, uništavanje ili hotimično oštećivanje vjerskih ili obrazovnih ustanova (kršenja zakona ili običaja ratovanja). Također, osuđen je i zbog hotimičnog lišavanja života, nečovječnog postupanja, protupravnog zatvaranja civila (teška kršenja Ženevskih konvencija), kao i zbog progona na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubistvo, nehumana djela, zatvaranje (zločin protiv čovječnosti).

Nakon što je odslužio dvije trećine svoje kazne, Dario Kordić je pušten iz zatvora 2014. godine, a njegovom svečanom dočeku u Busovači prisustvovao je vrh HDZ-a BiH. Među onima koji su oduševljeno pozirali s ratnim zločincem tada je bila i Bradara.