Dragan Čović, njegova nevladina organizacija Hrvatski narodni sabor (HNS), HDZ BiH i kandidatkinja iz reda hrvatskog naroda za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, obilježavajući "29. godišnjicu Hrvatske Republike Herceg Bosne", u stvari slave UZP i zločinačku politiku osuđenu pred domaćim i međunarodnim sudovima pravde, poručuju iz Demokratske fronte Hercegovačko-neretvanskog kantona.

- Obilježavanje godišnjice tzv. Herceg-Bosne predstavlja najgrublje vrijeđanje svih žrtava zločina koje su provodile vlasti ove paradržavne tvorevine, čiji su lideri osuđeni na 111 godina zatvora. Njihov ratni projekat proglašen je "udruženim zločinačkim poduhvatom" i prezren od civiliziranog svijeta - navode oni.

U Mostaru, dodali su, gradu koji je bio najveća žrtva UZP politike i zločinačke "HRHB", DF, Gradski i Kantonalni odbor, dižu svoj glas protiv politike tzv "stolnog grada" i slavljena tvorevine iza koje su hiljade ubistava, prisilnih deportacija, progona, silovanja, mučenja...

- Grad Mostar, Hercegovačko-neretvanski kanton, FBiH, kao i cijela država Bosna i Hercegovina je svih naroda i građana, uz sve specifičnosti koje imamo i kojima se trebamo ponositi, a ne koristiti ih u šovinističke ili svrhe zastrašivanja - kažu iz DF-a HNK te poručuju:

- "Nositelje europskih vrijednosti" podsjećamo na narodnu izreku – Čega se pametan stidi, budala se ponosi!