Japanski Nagasaki obilježio je godišnjicu bacanja atomske bombe na ovaj grad. Gradonačelnik Nagasakia pozvao je svjetsku zajednicu da gradi napredak na osnovu novog sporazuma o zabrani nuklearnog oružja.

Nagasaki je sravnjen sa zemljom u tom atomskom napadu. Tada je poginulo 74.000 osoba, tri dana nakon što je atomska bomba razorila Hiroshimu.

Preživjeli atomskog napada i nekolicina stranih zvaničnika održali su tihu molitvu u 11.02 sati po lokalnom vremenu (01,02 po srednjoeveropskom), tačno u vijeme kada je izvršen atomski napad.

Već drugu uzastopnu godinu broj ljudi koji prisustvuje ceremoniji znatno je manji zbog restrikcija uvedenih radi suzbijanja širenja koronavirusa.

Današnja ceremonije prva je otkako je međunarodni sporazum o zabrani nuklearno oružja stupio na snagu prošle godine.

"Svjetski čelnici moraju se obavezati na smanjenje nuklearnih arsenala i gradnju povjerenja kroz dijalog, a civilno društvo mora ih usmjeravati u tom pravcu, izjavio je gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue.         

Sporazum još nisu potpisale zemlje koje posjeduju nuklearne arsenale, ali aktivisti vjeruju da će s vremenom odvraćati mnoge zemlje od stvaranja nuklearnog oružja.

Japan također nije potpisao sporazum, tvrdeći da nema nikakvu težinu bez odustajanja država od nuklearnih arsenala.

Ta zemlja također je u osjetljivoj poziciji jer je pod američkim „nuklearnim košobranom“ i SAD su odgovorne za njegovu odbranu.

"Kao jedine zemlje koja je pretrpila napad atomskim bombama tokom rata, naša je trajna dužnost da doprinesemo naporima međunarodne zajednice na realizaciji, korak po korak, vizije svijeta bez nuklearnog otužja – izjavio je japanski premijer Yoshihide Suga na ceremoniji.

Japan je u petak obilježio 76. godišniicu otkako je SAD bacio atomsku bombu na Hiroshimu, koja je ubila oko 140.000 ljudi, prenosi AFP.