Bisera Turković, bivša ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercgovine, oglasila se u vezi sa izjavama visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji je u svom posljednjem TV istupu poredio Aliju Izetbegovića i ratnog zločinca Ratka Mladića.

Turković je reagirala na način da pita šta će s tim u vezi učiniti predstavnici vlasti, prvenstveno ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, te im objašnjava šta bi trebali učiniti.

- Šta će učiniti najviši izabrani predstavnici bošnjačkog naroda u vlasti Bosne i Hercegovine da zaštite riječi i djela predsjednika Alije Izetbegovića?

Niz pravnih i diplomatskih radnji im stoji na raspolaganju. Do sada su već trebale da budu poslane protesne note ministrima zemalja članica PIC-a (Vijeće za impementaciju mira).

Ambasadori zemalja članica PIC-a su trebali da budu pozvani na razgovor sa ciljem izražavanja oštrog protesta zbog istupa visokog predstavnika. Pisma članicama Vijeća sigurnosti UN-a su trebala da budu poslana.

Press konferencija ministra vanjskih poslova je trebala da bude održana i javnost je trebala da bude obaviještena šta je do sada učinjeno.

Ovo je ozbiljan diplomatski skandal u kome se indirektno negiraju presude međunarodnih sudova ICC-a i ICTY i izjednačuje najviše osuđeni počinilac genocida u Bosni i Hercegovini sa bivšim predsjednikom i međunarodno priznatim humanistom i borcem za pravdu. Dokaza je više nego dovoljno.

Ovo nije slučajnost, ovo nije akt neznanja ili izjava izvađena van konteksta, ovo je strategija mijenjanja politika u odnosu na Bosnu i Hercegovinu kroz nastojanje da se promijeni javno mišljenje. Politički predstavnici Bošnjaka treba da traže odgovornost visokog predstavnika!

Za to im je potreban minimum političke hrabrosti i djela koja će pratiti medijske izjave koje daju. Šta su do sada učinili da zaštite prava naroda koji predstavljaju? Bojim se da su izabrani od svojih mentora upravo zato da ne rade. Da ne kažem i gore…! - navela je Turković.