Cjelokupna crnogorska opozicija i dio vladajućih stranaka osudili su izjavu gradonačelnika Banja Luke Draška Stanivukovića koji je tokom boravka u Crnoj Gori negirao crnogorsku naciju.

Stanivuković je na jednom okupljanju istomišljenika rekao kako smatra da su "Crnogorci izmišljena nacija", dok se video te izjave brzinom munje proširio internetom.

Komentirajući to stajalište prvog čovjeka Banja Luke, zastupnik Đukanovićeve opozicione Demokratske partije socijalista Predrag Bošković rekao je da se radi o projektu "srpskog sveta" u izvođenju mlađih generacija koje nisu zapamtile kako je završio projekt "Velike Srbije" jer su još bili u pelenama.

"Bojim se da će tu nenaučenu lekciju politički skupo platiti", ocijenio je Bošković, prenosi Hina.

SDP-ov Ivan Vujović smatra da je Crna Gora pod novom vladajućom većinom, koja je bliska Srpskoj pravoslavnoj crkvi, "postala mjesto gdje orgija najveći politički i kulturološki talog regije" te da bi banjolučkom gradonačelniku "svaka normalna država pokazala vrata”.

Aleksandar Damjanović iz nevladinog udruženja Crnogorska kulturna mreža otišao je i korak dalje i zatražio od crnogorskog MUP-a da Stanivukoviću zabrani ulazak u Crnu Goru.

Nije samo opozicija kritizirala stajalište prvog čovjeka Banja Luke, već i vladajući Demokrati, predsjednika crnogorskog parlamenta Alekse Bečića, i zastupnici Ujedinjene reformske akcije (URA), potpredsjednika vlade Dritana Abazovića.

Danilo Šaranović iz Demokrata rekao je da je dosta bilo negiranja bilo koje nacije nazvavši izjavu Stanivukovića "sramotnom", dok je Mileta Radovanović iz URA rekao da su svi gosti dobrodošli u Crnu Goru, ali da je osnovna kultura da gost poštuje domaćina, odnosno zemlju u koju je došao.

Izjava gradonačelnika Banja Luke dolila je ulje na vatru na i onako zapaljivu atmosferu u Crnoj Gori između stanovnika te države koji se osjećaju kao etnički Crnogorci i etnički Srbi, među kojima su porasle tenzije kada je objavljeno da će novi poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikije biti ustoličen u Cetinju početkom septembra.

Crnogorci smatraju uvredom i provokacijom činjenicu da će poglavar SPC biti ustoličen u manastiru gdje počivaju mošti Svetog Petra Cetinjskog, crnogorskog sveca iz dinastije Petrović-Njegoš, pa su uz prijetnju građanskim otporom predložili čelnicima SPC-a da tu ceremoniju održe negdje drugdje, ali ne u staroj prijestolnici Crne Gore.

U Crnogorskom tužilaštvu saslušan je savjetnik za sigurnost crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića i bivši šef crnogorske policije Veselin Veljović zbog krivičnog djela pozivanje na otpor, jer je u autorskom tekstu za jedan dnevni list pozvao crnogorsku policiju i vojsku da tokom inauguracije na Cetinju odbiju poslušnost za naredbe koje su suprotne crnogorskom Ustavu.