Dragan Čović i Milorad Dodik od Bosne i Hercegovine polako ali sigurno prave gulag u kojem će se moći preživjeti samo ako se igra po njihovim pravilima. Nametnuta “trojka”, sretna u svojim foteljama i zagledana u nebo iščekujući helikopter iz ambasade, šuti.

Šute i njima pripadajući “nezavisni”, “istraživački” mediji, valjda zauzeti borbom protiv ruskog utjecaja

Jer kako drugačije nego staljinizacijom Bosne i Hercegovine i uvođenjem verbalnog delikta nazvati prvo sramotno otvaranje istrage protiv Bakira Izetbegovića, Reufa Bajrovića i Emira Suljagića zbog izjava u medijima ili postova na društvenim mrežama a sada i otvaranje istrage protiv Avde Avdića i uredništva televizije Hayat.

Naime, Tužilaštvo BiH naredilo je provođenje dvije istrage “protiv” medija u Sarajevu. Prva istraga se odnosi na objavu snimka razgovora Dragana Čovića i Petera Szijarta u emisiji Istraga sedmice na televiziji Hayat, objavila je Istraga na svojim oficijelnim kanalima na društvenim mrežama.

U tom razgovoru lider HDZ-a i ministar vanjskih poslova Mađarske govore o “izbornom zakonu u BiH na kršćanskim osnovama”. Tužilaštvo je naredilo da SIPA sasluša odgovorne osobe televizije Hayat.

Drugi predmet se odnosi na objavu dokumenta na portalu istraga koji se odnosio na dolazak Danila Vučića, sina srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, na obilježavanje neustavnog dana Rs.

Tužilaštvo BiH je naredilo da se sasluša urednik portala Istraga, Avdo Avdić. Saslušanje će biti obavljeno u petak u prostorijama SIPA-e.