Čelnik tuniške opozicije, socijaldemokrata Hayam Turki, od prošle sedmice štrajkuje glađu u zatvoru zajedno s drugim čelnicima pritvorenim prije godinu dana u najvećem valu političke represije pod režimom predsjednika Kaisa Saida, koji je zatvorio Parlament 2021. i od tada vlada autokratski.

Turki, 58, sin je spisateljice Elodije Zaragoze, rođene u Valenciji 1939. i prognane u Tunis nakon građanskog rata zajedno sa svojom porodicom republikanskih militanata. Ima španski pasoš.

Elodia Zaragoza, koja je umrla tokom poandemije 2020. godine, rođena je u zatvoru u kojem je njena majka, anarhistička militantica Amelia Jover, čekala izvršenje smrtne presude, nakon što je presudio vojni sud u kratkom postupku zbog članstva u militantnoj sindikalnoj organizaciji.

Njen otac, mornar odan Republici, pobjegao je na kraju rata u podmornici u tunišku luku Bizerta. Njena majka i kći uspjele su pobjeći iz zatvora i napustile Španiuje. Nakon što je kasnije pobjegla iz koncentracionog logora u južnoj Francuskoj u blizini španske granice, porodica se konačno okupila u Tunisu, gdje se smjestilo oko 4000 republikanskih izbjeglica.

Hayam Turki, oženjen i ima troje djece, bio je vođa socijaldemokratske stranke Ettakatol i njegovo se ime pojavljivalo kao kandidata za premijera u koaliciji koju su prije raspuštanja parlamenta formirali islamisti i sekularisti i liberali lijevog centra. Od prije godinu dana, na njega su primijenjeni antiteroristički zakoni, a da protiv njega još nije okončan krivični progon.

Njegova porodica ima pravo da fa vidi 15 minuta sedmično u zatvoru koji se nalazi sat vremena vožnje od glavnog grada Tunisa. Uslovi njegovog pritvora slični su uslovima običnih zatvorenika. “U godinu dana samo se jednom pojavio pred istražnim sudijom koji vodi njegov slučaj. Produženja pritvora su tokom tog vremena bila sistematska”, dodaju. “Hrana uvijek dolazi hladna u njegovu ćeliju, gdje je nema čime zagrijati.”

Boluje od kapsulitisa koji uzrokuje bolove u oba ramena. Već dva mjeseca čeka na pregled u bolnici, nakon što je prošao kroz zatvorsku ambulantu. Dozvoljen mu je izlazak samo u tzv. opasno zatvoreničko dvorište, površine oko 15 kvadratnih metara, bez mogućnosti pristupa glavnom dvorištu kao i ostalim zatvorenicima.

Zbog susreta koje je Turki organizirao u Tunisu između predstavnika opozicije i zapadnih diplomata optužen je za "zavjeru sa stranim silama". Njegovo zatvaranje dok čeka suđenje, zajedno s ostalim opozicionim čelnicima, njegove pristaše tumače kao preventivnu mjeru prije predsjedničkih izbora zakazanih za ovu godinu, na kojima Said želi učvrstiti vlast.

Turkija smatraju osobom konsenzusa u opoziciji i mostom između različitih političkih struja saveza Fronta nacionalnog spasa koji traži izlaz iz političke i ekonomske krize koja je posljednjih godina pogodila Tunis.

Predsjednik Said teži obnoviti svoj mandat na izborima ove godine dok nastavlja vladati dekretima. Deseci disidenata zatvoreni su od februara prošle godine pod optužbom za “napad na državnu sigurnost”.

Osim Turkija, među njima je i Rachid Ganuchi (82), bivši predsjednik parlamenta i vođa islamističkog pokreta Ennahda, najveće stranke u Zastupničkom domu do zatvaranja. U zatvoru od aprila 2023. godine, čelnik najveće opozicione formacije od ponedjeljka se pridružio štrajku glađu koji je šest zatvorenih čelnika započelo prošle sedmice.

Organizacija terorističke zavjere, priprema napada, nabavka municije i eksploziva, pokušaj ubistva, preusmjeravanje i pranje novca, vrijeđanje šefa države, pa čak i napad na sigurnost hrane, ometanjem tržišta gomilanjem proizvoda radi povećanja cijena, neke su od 17 optužbi podignutih protiv tuniških opozicionara. Uključuju pedesetak ljudi. “Tuniške vlasti krenule su u lov na vještice zloupotrebom pravosudnog sistema za represiju prava na slobodu izražavanja i političkog neslaganja”, upozorila je Heba Morayef, direktorica Amnesty Internationala za Sjevernu Afriku. "Održavanje proizvoljnog pritvora političkih zatvorenika", zaključujue ona, "predstavlja parodiju pravde."